mozzarella

Dit is waarom u het vocht van mozzarella niet altijd moet weggooien

Een bol mozzarella wordt in vloeistof verpakt. De meeste mensen gooien dit vocht waarschijnlijk weg, maar dat is eigenlijk zonde. U kunt dit smakelijke melkvocht namelijk ook hergebruiken.

Mozzarella-vocht

Voor wie het vocht van mozzarella altijd heeft weggegooid zonder het te proeven: het heeft een subtiele, ziltige kaassmaak. Daardoor is het prima te gebruiken als smaakmaker in pastasauzen en om rijst een romige smaak te geven tijdens het koken. Het vocht wordt tijdens het maken van de bollen mozzarella gevormd, wanneer er stremsel wordt toegevoegd aan (buffel)melk. De eiwitten klonteren dan samen en scheiden zich af van het melkvocht (ook wel wei genoemd).

Vaak wordt er extra zout aan het vocht toegevoegd voor de houdbaarheid. Om deze reden moet u wel opletten met de verwerking ervan en bijvoorbeeld niet nog extra zout toevoegen aan de pastasaus of het water waarin u de rijst kookt. In een eerder artikel vertellen we welke pastasaus bij welke soort pasta past.

kookvocht
Lees ook: Waarom u kookvocht van groente en aardappels niet altijd veilig kunt drinken

Niet alle soorten mozzarella-vocht geschikt

Niet van alle soorten mozzarella is het vocht overigens geschikt voor hergebruik. Mozzarella uit de supermarkt wordt namelijk meestal verkocht in pekelwater. Dat is erg zout en kunt u beter niet gebruiken. Bij betere soorten bollen gaat het daarentegen vaak om natuurlijk melkvocht. Bekijk daarom de verpakking om er achter te komen of er pekelwater of wei gebruikt is.

(Bron: foodies magazine, FavorFlav, Nieuwsblad.be. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie