Barbecueën

Wat is het ideale weer om te barbecueën?

Zodra de temperatuur iets oploopt, gaat het bij sommigen kriebelen, want dan kunnen we weer buiten eten. En ook de barbecue kan dan weer van stal. Toch is niets zo veranderlijk als het weer in Nederland. En een flinke regenbui, wind of te warm weer kan roet in het eten gooien. Maar wat is eigenlijk het ideale weer om te barbecueën?

Gevoel van vrijheid

Voor velen geeft buiten eten een gevoel van vrijheid, een zomers gevoel en soms zelfs een beetje het gevoel alsof u op vakantie bent. De temperaturen kunnen, behalve in de zomer, ook in het voorjaar al aardig oplopen. Wie een zonnige tuin heeft, bijvoorbeeld op het zuidwesten, en goede beschutting, kan dan al snel buiten eten en vaak kan ook de barbecue al aan.

Houd de weersvoorspellingen in de gaten

Maar voor u gaat barbecueën, is het aan te raden om de weersvoorspellingen te raadplegen. Er zijn weersomstandigheden die niet ideaal zijn. Om te beginnen natuurlijk regen. Het apparaat staat immers buiten. Heeft u een overkapping in de tuin, zet de barbecue dan ook niet daaronder. Want de rook kan dan niet goed weg. Heeft u een barbecue met deksel, dan is het apparaat best bestand tegen een paar druppels. U wordt hooguit zelf wat nat. Maar bij een echte regenbui is het geen aanrader om hem aan te steken.

Liefst weinig tot geen wind

Een minstens zo belangrijke factor bij barbecueën is de wind. Dus kijk, voor u plannen maakt, wat de windvoorspelling is. Meest ideaal is geen wind of een heel zwak windje. Wordt er een matige wind verwacht, zet de barbecue dan op een beschutte plek waar de wind geen invloed heeft. Houd er dan wel rekening mee dat de rook niet bij de buren voor problemen zorgt. Of dat u en/of uw gasten zelf in de rook zitten.

Dit is het ideale weer om te barbecueën

Hoewel de barbecue tegenwoordig ook vaker met koude temperaturen wordt aangestoken, is de meest ideale temperatuur om buiten te eten tussen de 20 en 23 graden. Dan kunt u ook nog in de zon eten. Loopt de temperatuur op tot 25 graden, dan is het al snel te heet om in de zon te eten. Naast dat het te warm is om in te zitten, kan dat ook voor het eten voor de nodige problemen zorgen. Dat warmt dan te snel op en kan een voedselvergiftiging veroorzaken. Dit kunt u overigens eenvoudig voorkomen door de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. In dit artikel leggen we uit hoe u dat doet. Kortom, het meest ideale weer is weinig tot geen wind en tussen de 20 en 23 graden. Op een zomerse dag met hoge temperaturen kunt er ook voor kiezen om later aan tafel te gaan en in de schaduw te eten.

Tips en recepten

Leg eens wat anders dan vlees op de barbecue, zoals groenten en een vispakketje. Kijk hier voor meer (gezonde) tips. Ergert u zich ook zo aan eten dat aan het rooster vastzit? Dat is redelijk eenvoudig te voorkomen. We leggen het uit. Eet u er stookbrood bij en houdt u nog wat over? Gooi het niet weg, want u kunt er nog veel lekkers van maken. En na alle gezelligheid komt er ook een moment waarop u de barbecue schoon moet maken. Ook daar hebben we handige tips voor.

(Bron: Weeroline, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie