Vershoudfolie

Altijd in gevecht met vershoudfolie? Zo voorkomt u het

Misschien heeft u er ook wel eens last van; bij het afdekken van restjes eten ontstaat er een eeuwig gevecht met de rol vershoudfolie. De laag folie plakt overal aan vast behalve aan het bord of bakje dat u wilt afdekken. Met onderstaande tips voorkomt u een strijd en zorgt u ervoor dat de folie langer en beter blijft zitten.

Het begin

Het gevecht met de vershoudfolie begint soms al bij het vinden van het begin van de rol. Een tandenborstel kan hierbij oplossing bieden. Met de haren van de borstel kunt u rustig over de rol heen wrijven. Het begin komt hierdoor gemakkelijk los en het voorkomt dat u losse en scheve stukken van de rol aftrekt.

Vershoudfolie koud bewaren

Door schuring die wordt gecreëerd tijdens het afrollen van de vershoudfolie, ontstaat er op bepaalde plekken statische elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat de folie aan onze handen en aan de rol blijft plakken. Het zorgt er ook voor dat het zich niet goed hecht aan de voorwerpen die we willen afdekken. Om dit te voorkomen, kunt u de rol bewaren in de koelkast of vriezer. De kou reduceert de statische elektriciteit waardoor het afscheuren veel makkelijker gaat en de folie minder snel aan elkaar plakt.

Water voor betere hechting

Wanneer we iets willen afdekken, is het belangrijk dat de folie zich hecht aan het voorwerp. Dat doet vershoudfolie sneller aan vochtige oppervlakken. Maak voor een goede hechting een stuk keukenpapier of uw vinger nat met water en haal deze langs de randen. De folie kan zich hierdoor vastklemmen aan het voorwerp en blijft beter en langer zitten.

Gebruik de kartelrand

Wat misschien wel de handigste manier is om een stuk vershoudfolie van de rol af te krijgen, is door gebruik te maken van de kartelrand. Door de folie langs deze rand te halen, kunt gemakkelijk een recht stuk folie van de rol afscheuren. De rol kan hiervoor gewoon in de verpakking blijven zitten. Bij sommige verpakkingen kunt u de zijkanten zelfs naar binnen drukken. Op deze manier blijft de rol stevig zitten als u een stuk met de kartelrand van de rol afhaalt. Extra tip: scheur af met beleid. De kartelranden zijn niet allemaal even stevig.

Op 17 maart 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: RTL, Libelle, Kookfans, Goodhousekeeping, Favorflav)

Geef een reactie

Reacties (4)

  margentiss says:

  Blijkbaar is het de schrijver/schrijfster van dit artikel ontgaan dat er al geruime tijd folie op de markt is met een handig, simpel snijmechaniekje waarmee je de folie buitengewoon eenvoudig afsnijdt. Wij hebben al ruim 2 jaar de folie van het merk Select van de HANOS. Ik heb niet gecontroleerd of het hier ook in de reguliere winkels ligt. Als dat niet het geval is moet dat maar snel veranderen. Van bezoekende familie uit Zweden hoorden we dat het daar wel in de winkels ligt.

   margentiss says:

   Heb (heel) even gezocht. Vond ‘jet-cut’ folie. Kijkt u zelf ‘s.

  Muisje6 says:

  Gewoon een rollenhouder kopen (van Leifheit) , ideaal. Geschikt voor keukenrol, aluminiumfolie en vershoudfolie.

  Helma66 says:

  Uhm, net als bij de verpakking van alluminium folie, is het meestal het volgende : aan de zijkanten van de verpakking zitten soort kartelrandje, deze hoekjes indrukken en dan gaat de folie er makkelijker uit.