Vrijheidssoep 2025: Minestrone met boerenkool en witte bonen van Jet van Nieuwkerk
Publicatiedatum: 5 mei 2025
In aanloop naar Bevrijdingsdag wordt elk jaar een Vrijheidssoep gemaakt. Elk jaar is een andere chef verantwoordelijk voor het recept. Dit jaar is dat Jet van Nieuwkerk. Ze maakt een minestrone met boerenkool en witte bonen.
Jet heeft de hulp van haar oma Jeanne ingeschakeld. “Mede door de gesprekken met oma realiseer ik mij dat vrijheid iets is om elke dag opnieuw te koesteren, te beschermen en te vieren.” Over haar recept zegt ze: “Dit is niet alleen de perfecte soep voor feestjes, maar ook om kliekjes op te maken.”
Ingrediënten, voor 6 personen
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 prei, in ringen
- 2 wortels, in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes
- 1 courgette, in blokjes
- 150 tot 200 gram boerenkool of palmkool (naar keuze)
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 blik tomaten (gepeld of in blokjes, 400 gram)
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 snufje suiker (optioneel)
- 1,5 liter groentebouillon
- 1 blik (400 gram) witte bonen (uitgelekt en afgespoeld)
- Verse basilicum, gehakt (als garnering)
- Zout en peper naar smaak
Bereiding Vrijheidssoep
Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, prei, courgette, wortel en bleekselderij toe en bak 5 tot 7 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 1 tot 2 minuten mee.
Doe dan het blik tomaten erbij, samen met oregano, tijm, laurierblaadjes en een snufje suiker. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door. Voeg de groentebouillon toe en breng de soep aan de kook. Voeg de boerenkool/palmkool toe. Zet het vuur lager en laat de soep 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg de kikkererwten of witte bonen toe en laat de soep nog 10 minuten doorkoken. Haal de laurierblaadjes uit de soep. Roer de verse basilicum erdoor en/of gebruik dit als garnering.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Jet van Nieuwkerk. Foto: Ruud Janssen)