Vriesbrand

Vriesbrand of ijsvorming op eten uit de vriezer, zo kunt u het voorkomen

Een voorraad vlees, brood, fruit en ijs in de vriezer is ideaal. Maar na enige tijd kunnen er ijskristallen en droge, grijze plekken op voedsel ontstaan. Dit heet vriesbrand. Wat is het, is het te voorkomen en zijn deze producten nog te eten? 

Vriesbrand is niet schadelijk

Vriesbrand zijn de uitgedroogde, en soms grijze, plekken die op bevroren voedingsmiddelen kunnen ontstaan. Om maar met het goede nieuws te beginnen; het is niet schadelijk en u kunt de voedingsmiddelen gewoon nog eten. De plekken ontstaan doordat de voedingsmiddelen niet luchtdicht in de vriezer zijn gelegd. Zodra er dan verse lucht bijkomt, ontstaat een verkleuring. Ook temperatuurwisseling is van invloed. In veel van de voedingsmiddelen die u invriest zit water en dat vocht komt vrij zodra bevroren producten worden blootgesteld aan lucht. Zo ontstaat vriesbrand en vormen zich de ijskristallen en de grijze, bruine plekken.

Vriezer
Lees ook: Vriezer efficiënt inrichten: zo past er het meeste in

Eetbaar, maar minder lekker

Smakelijk is vriesbrand niet, maar u kunt de producten nog gewoon eten. Een kleine kanttekening, want de producten verliezen door de uitdroging wel hun smaak en structuur. Zeker vlees is hier gevoelig voor. Maar gooi ze niet weg, laat de producten rustig ontdooien en bereid ze zoals u gewend bent. Eventuele uitgedroogde stukken kunt u wegsnijden.

Eten wordt in de vriezer bewaard
Lees ook: Hoelang is eten houdbaar in de vriezer?

Voorkomen

Het kan dan misschien geen kwaad, u kunt vriesbrand of ijskristallen beter voorkomen. Dat begint met de temperatuur van de vriezer. Zorg dat deze constant is, zo’n -18 graden. De volgende stap: goed luchtdicht verpakken. Of u dit nu in een bakje of zakje doet, zorg dat de lucht er zoveel mogelijk uit is. Is het eten nog warm? Laat het dan eerst goed afkoelen voor u het in de vriezer doet. Door de warmte gaat het condenseren waardoor er ijsvorming ontstaat. Heeft u ijs uit de vriezer gehaald? Laat het niet te ver afkoelen en zet het zo snel mogelijk weer terug. En nog een belangrijke tip, laat de vriezer niet te lang openstaan. Haal eruit wat u nodig heeft en sluit de deur direct. Een schone vriezer voorkomt ook vriesbrand. Sommige vriezers reinigen zichzelf. Is er toch een ijslaag ontstaan? Wij hebben tips voor het ontdooien.

(Bron: 24Kitchen, Liebherr, Elle, Voedingscentrum, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie