Varkenshaas sappig en rosé bakken, zo lukt het

Wanneer varkenshaas goed wordt gebakken, is het resultaat rosé en sappig. Dat is echter niet zo vanzelfsprekend. Doordat het stukje vlees verschillend van dikte is en het snel uitdroogt, is het lastig om het op de juiste manier te garen. Met deze tips vergroot u de kans op succes. 

Op temperatuur laten komen

U krijgt een beter resultaat wanneer u de varkenshaas tijdig uit de koelkast haalt. Hierdoor warmt het vlees licht op en dat bakt beter dan wanneer het nog erg koud is. Een half uur is hiervoor voldoende.

Kruiden

Een varkenshaasje heeft van zichzelf al veel smaak, maar u kunt het verder op smaak brengen met wat peper en zout. Met kruiden kunt u de smaak nog meer verdiepen. Hiervoor geschikt zijn onder andere tijm, oregano of rozemarijn, maar u kunt natuurlijk ook andere kruiden naar smaak gebruiken. Of bijvoorbeeld teentjes knoflook aan de boter waarin u het braadt toevoegen.

Zorg voor gelijkmatige dikte

Een varkenshaas heeft een dikke en een dunnere kant. Hierdoor gaart het niet gelijkmatig tijdens het bakken en is het dunne stukje sneller gaar. Dit kunt u voorkomen door het vlees voor het braden naar binnen te vouwen. Door er een prikker doorheen te steken of rolladetouw te gebruiken, blijft dit beter zitten.

varkenshaas

Laat de pan goed heet worden

Gebruik een ruime hoeveelheid boter en laat de pan goed heet worden. Door genoeg boter te gebruiken, verbrandt dit minder snel. Voeg de varkenshaas toe op het moment dat de belletjes verdwenen zijn. Tegenover 24 Kitchen geeft chef-kok Bart Bootsma het advies om zonnebloemolie te gebruiken. De baktijd is afhankelijk van de grootte en dikte van de haas, maar als voorbeeld kunt u de volgende tijden gebruiken: bak het vlees om-en-om in zo’n 1,5 minuten goudbruin aan. Verlaag de temperatuur dan naar middelhoog en voeg extra boter toe. Door de varkenshaas nu minstens 5 minuten lang te bedruipen, door het met een lepel met het vet te begieten, warmt het vlees goed gelijkmatig op. Hij is perfect gaat bij een kerntemperatuur van 63 á 64 graden. Dit kunt u eventueel met een kernthermometer meten. Een dikker stukje haas heeft al snel 12 minuten baktijd nodig.

Gebruik een tang

Door in de varkenshaas te prikken, kan het vlees sneller droog worden. Gebruik daarom een tang, zodat er geen vleessappen verloren gaan.

Rusten

Haal de varkenshaas na het bakken uit de pan en laat hem nog zo’n 5 á 10 minuten rusten voor u hem aansnijdt of serveert. Dit zorgt ervoor dat er tijdens het snijden minder vocht verloren gaat. Om het vlees warm te houden, kunt u het op een voorverwarmd bord leggen en afdekken met aluminiumfolie. Gebruik hiervoor de matte kant van de folie en de glanzende kant aan de buitenkant. In een eerder artikel vertellen we waarom. Vervolgens kunt u het stuk vlees in schuine plakjes snijden.

Levert rosé varkensvlees risico voor de gezondheid op?

Over het algemeen is het advies om varkensvlees door en door te verhitten, aangezien er anders een risico is om ziek te worden van de bacteriën die het vaak bevat. In het geval het varkensvlees uit 1 stuk bestaat, zoals bij varkenshaas het geval is, zitten eventuele bacteriën alleen aan de buitenkant. Deze worden gedood wanneer u het vlees aanbakt in de pan. Dit is naast varkenshaas ook het geval bij onder andere biefstuk en rosbief. Ondanks dat het risico klein is, is het ook bij dit soort vlees echter het veiligste om het toch te doorbakken. Zeker bij risicogroepen als kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen.

vlees doorbakken
Lees ook: Welk vlees mag u rosé laten en welk vlees moet u goed doorbakken?

(Bron: 24Kitchen, vleesbereiden.nl, ah.nl, nu.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie