Hoeveel maaltijden op een dag is nu echt gezond?

Is het in de vroegere jaren nog de gewoonte om 3 maaltijden per dag te eten, tegenwoordig zijn dat er een stuk meer en eten we de hele dag door. Naast het ontbijt, lunch en diner consumeren we nog gemiddeld zo’n 4 tussendoortjes. Tussendoortjes zijn natuurlijk heel erg lekker maar hebben we ze wel nodig?

Dol op tussendoortjes

Uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat we gek zijn op tussendoortjes. Naast de 3 standaard maaltijden eten we gemiddeld zo’n 4 snacks. Dit is helemaal niet nodig, het Voedingscentrum zegt: ‘Uw lichaam heeft in principe geen tussendoortjes nodig’. De 3 standaard maaltijden zijn genoeg om de hele dag te kunnen overbruggen zonder fruit, koek, noten of andere snacks.

Nadelen van tussendoortjes

Natuurlijk zijn er voor- en nadelen aan tussendoortjes. Een nadeel aan het eten van een tussendoortje is als u standaard 3 maaltijden eet, en daarnaast nog 3 (of meer) snacks, uw lichaam de hele dag bezig is met de spijsvertering. Door de constante spijsvertering wordt er ook de hele tijd insuline aangemaakt. Het hormoon insuline stimuleert de vetopslag, hierdoor komt u gemakkelijker kilo’s aan. Supermarkten spelen hier handig op in, zij staan vol met tussendoortjes. De verleiding om die tussendoortjes dan ook daadwerkelijk te kopen is groot. Ook automaten in kantines, stations en tankstations zijn grote gevaren voor liefhebbers van een snelle snack. Hoogleraar Gezondheidswetenschappen Jaap Seidell noemt stations ‘vreetschuren waar af en toe een trein stopt.’ We worden eigenlijk elk moment van de dag verleid om te eten.

Af en toe iets lekkers kan geen kwaad

Naast dat een snelle snack tussendoor dan niet heel goed voor u is, kan het toch ook wel iets positiefs met u doen. Tussendoortjes geven u de kans om extra voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals vezels, vitamines en mineralen. Wie volgens de Schijf van Vijf eet van het Voedingscentrum,  zou u zo’n 400 kilocalorieën ‘overhouden’ voor extraatjes. Als u dan zin heeft in zo’n ‘extraatje’ dan is het wel verstandig om een goede keuze te maken. Een goede keuze is een stuk fruit, een handje noten, een boterham of een bakje met yoghurt. Maar voor uw gezondheid heeft u ze in elk geval niet nodig. Wilt u af van een lekkernij tussendoor? Zorg dan wel dat uw maaltijden voldoende zijn verzadigd en dat ze gezond zijn van samenstelling. Zo komt u de dag gemakkelijk door.

(Bron: Gezondheidsnet/RIVM)

Geef een reactie

Reacties (7)

  B.Harmsen says:

  Die schijf van vijf passen ze ook om de zoveel tijd aan, met andere woorden die deskundigen veranderen ook nog al eens van mening.

  Chris van Goch says:

  Ik gebruik maar twee maaltijden per dag. In de ochtend ontbijt en ‘s-avonds diner. Tussendoor een stukje fruit of iets hartigs. Is dat verstandig?

  Janvdb says:

  Wij eten ook maar tweemaal per dag, ‘s-morgens ontbijt en ‘s-avonds warm en dat al 12 jaar. Wij zijn er al helemaal aan gewend en hebben overdag absoluut geen honger. Ook gebeurd het maar zelden dat wij overdag echt honger hebben. Ook eten wij overdag en ‘s-avonds maar zelden tussendoortjes.
  De kinderen zijn de deur uit en wij zijn gepensioneerd anders zou dit niet mogelijk zijn.

  Stacey3 says:

  Doordat ik glutenvrij en lactose vrij moet eten kan ik nauwelijks een goed ontbijt nemen. Je vervalt al snel in iedere ochtend een bord pap of ingewikkelde , dure salade of een nasi wat ik ’s morgens niet lust. Ik leef zo na al die jaren dat ik gewoon iets eet wanneer ik zin heb en met alleen de warme maaltijd ’s avonds helemaal compleet. Uiteraard zonder ouderwets melk toetje. Wat ik dan wel eet overdag? Plakjes belegen of oude kaas, fruit, soms een salade en niet veel meer. En ik doe het er goed op.

  Janvdb says:

  Mijn vrouw is ook gluten- en lactose vrij al meer dan 30 jaar, maar ik heb op internet over dit onderwerp ontdekt dat gluten die in spelt zitten andere gluten zijn dan die in tarwe en gerst voorkomen en er daardoor coeliakie-patienten zijn die 100% spelt kunnen verdragen. Wij hebben dit uiteraard voorgelegd aan onze huisarts en die weer aan collega’s, maar die gaven geen bezwaar als er maar geen last van heeft, en dat al zo’n drie jaar. Er is nu al wat meer glutenvrij te koop, maar zelf bakken, als je daar van houd, is lekkerder, en het mooiste is, je kunt met spelt alles bakken als met gewoon tarwe. Alleen spelt uit de supermarkt is onbetrouwbaar, dat is gemengd met tarwe en andere meel soorten, spelt moet pers,e 100% spelt bloem of meel zijn. (bij de molenaar). Wel eerst proberen of je spelt kunt verdragen, kun je het wel dan gaat er een wereld voor je open wat voeding betreft.

  luk1951 says:

  Volgens een gerenommeerd Engelse Cardioloog Dr. Aseem Malhottra is de schijf van niet correct, vertelde hij in een uitzending over het Pioppi dieet, hij is de bedenker van het Pioppi Dieet. Maar de gezondheidsraad wil adviezen van deskundigen niet overnemen!

  poppyseed says:

  Wij eten ook twee maaltijden per dag
  Maar smiddags nog een kopje koffie
  Geld dat ook mee als tusen doortje