brik

Tunesische brik-taart met tonijn en pittige boontjes

De brik-taart, een typische Tunesische lekkernij, wordt in Tunesië gemaakt met een speciaal soort bladerdeeg dat malsouka heet. Wat daar het dichtst bij in de buurt komt is filodeeg en dat is overal te verkrijgen. Mounir maakt een brik-taart met tonijn en pittige boontjes.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 5 vellen filodeeg
  • 300 gram kruimige aardappelen
  • 2 eieren
  • 1 blik tonijn op olie (à 180 gram)
  • 0,25 bosje peterselie
  • 2 eetlepels kappertjes
  • peper, zout
  • 300 gram haricots verts
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tomaten
  • 2 theelepels sambal

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontdooi het filodeeg.

Breng twee pannen water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in hele kleine blokjes. Kook de aardappelen in circa 10 minuten gaar. Kook de eieren in circa 8 minuten hard.

Doe de tonijn met de olie in een kom. Hak de peterselie fijn en voeg met de kappertjes toe. Pel de eieren en voeg te. Giet de aardappelen af en voeg toe. Prak alles met een vork. Breng op smaak met peper en zout.

Vet de ovenschaal in en bedek met plakjes filodeeg. Het filodeeg mag over de randen hangen. Bestrijk het filodeeg met olie en leg er nogmaals plakjes filodeeg overheen. Herhaal deze stap nogmaals. Verdeel het tonijnmengsel over het filodeeg en strijk glad. Vouw het filodeeg dat over de randen hangt terug. Leg hier weer plakjes filodeeg op, bestrijk met olie en herhaal deze stap nog twee keer. Bak in circa 20 minuten goudbruin.

Breng nog een pan water met een beetje zout aan de kook. Verwijder de puntjes van de haricots verts. Halveer de haricots verts en kook in circa 6 minuten gaar.
Verwarm een scheutje olie in een pan. Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Fruit de ui en knoflook circa 2 minuten. Snijd de tomaat in kleine blokjes en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout en laat circa 2 minuten pruttelen. Giet de haricots verts af en voeg toe aan de tomaten. Voeg de sambal toe en roer goed door.

Verdeel de brik-taart over borden en serveer met de pittige boontjes.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (2)

    quistnix says:

    Ik zag dit gerecht toevallig vanmiddag voorbij komen. En natuurlijk meteen gemaakt.
    Mounir, het was heerlijk.

    annaben says:

    Gemaakt vandaag in twee variaties met filodeeg uit de supermarkt. Dit zat in doosje in de vriezer. Normaal eet ik filodeeg vers uit een verpakking uit de Turkse winkel.
    Ik moet zeggen die laatste is 10x lekkerder, dunner ook.
    Ben op t ogenblik afhankelijk can de supermarkt bezorgdienst dus we moeten t er mee doen.
    Verder prima recept.
    1 vegetarisch met bio feta en 1 met tonijn uit blik.