Tulband

Tulband van Anouk Glaudemans

De tulband is een traktatie voor het oog en de mond, want ze zijn decoratief en lekker. Anouk maakt in Tijd voor MAX niet 1, niet 2, maar 3 tulbanden. 2 zoete varianten, maar ook een hartige met courgette en zalm. De tulbanden worden gemaakt in een tulbandvorm van 2,5 liter.

Ingrediënten tulband met cranberries en chocolade:

  • 100 gram gedroogde vijg
  • bakspray
  • 570 gram karnemelk
  • 45 gram keukenstroop
  • 375 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 600 gram zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
  • 6 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • ½ theelepel zout
  • 100 gram gedroogde cranberry
  • 1 ei
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram verse cranberries
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 gram slagroom

Bereidingswijze:

Voorbereiden:

Snijd de gedroogde vijg in stukjes van 0,5 x 0,5 centimeter.

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 160ºC. Vet de tulbandvorm in met bakspray, bestuif licht met bakmeel en zet in de vriezer.

Van het beslag:

Roer in een kom de karnemelk, de stroop en de basterdsuiker door met een garde. Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel, de koek- en speculaaskruiden en het zout en zeef boven het karnemelkmengsel. Roer door met de garde tot een glad beslag.

Voeg de gedroogde cranberries en vijg toe. Pak een spatel en schep het beslag rustig om zodat de vulling mooi mengt door het beslag. Haal de tulbandvorm uit de vriezer, schep het beslag er in en strijk de bovenkant glad met de spatel.

Van het bakken:

Zet de tulband op het rooster in het midden van de oven. Bak de tulband in 65 tot 75 minuten gaar. U kunt testen of het gaar is door er een prikker in te steken. Als die er droog uit komt, is de tulband goed. Haal de tulband uit de oven, laat 10 minuten staan op het aanrecht, keer dan om en haal de vorm eraf. Laat de tulband helemaal afkoelen.

Van het decoreren:

Splits het ei en doe het eiwit in een schaaltje. De eidooier heeft u niet nodig. Doe de kristalsuiker in een ander schaaltje. Bestrijk de verse cranberries met het eiwit en bestrooi met de suiker. Leg ze opzij en laat drogen.

Hak de chocolade fijn en doe in een schaaltje. Verwarm de slagroom tot net aan de kook en giet over de fijngehakte chocolade. Laat 5 minuten staan en roer rustig door met de spatel tot een egaal glazuur.

Zet de tulband op een schaal, schenk het glazuur over de tulband en decoreer met de gesuikerde cranberries.

Ingrediënten tulband met sinaasappel en tijm:

  • 100 gram gezouten macadamia noten
  • bakspray
  • 300 gramongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 300 grambloem
  • mespunt zout
  • 6 eieren
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 2 sinaasappels
  • 10 gram verse tijm
  • 100 gram witte chocolade
  • 100 gram slagroom
  • 1 kakifruit

Bereidingswijze:

De voorbereiding:

Hak de macadamia noten fijn. Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 160ºC. Vet de tulbandvorm in met bakspray, bestuif licht met bloem en zet in de vriezer.

Van het beslag:

Klop met de mixer de boter met de bloem en het zout in 5 tot 10 minuten romig en wit. Klop in een andere kom de eieren met de suiker in 5 minuten romig en wit. Rasp de oranje schil van de sinaasappels boven het geklopte ei. Ris de blaadjes van de takjes tijm en zorg dat u tot 1 eetlepel komt. Voeg toe aan het geklopte ei en roer door. Bewaar de restanten sinaasappel en tijm voor de decoratie.

Voeg het opgeklopte ei in 3 delen toe aan de bloem met boter. Spatel door tot een egaal beslag en voeg tot slot de macadamia toe en spatel door zodat de vulling mooi mengt door het beslag. Haal de tulbandvorm uit de vriezer, schep het beslag er in en strijk de bovenkant glad met de spatel.

Van het bakken:

Zet de tulband op het rooster in het midden van de oven. Bak de tulband in 65 tot 75 minuten gaar. U kunt testen of het gaar is door er een prikker in te steken. Als die er droog uit komt, is de tulband goed. Haal de tulband uit de oven, laat 10 minuten staan op het aanrecht, keer dan om en haal de vorm eraf. Laat de tulband helemaal afkoelen.

Van het decoreren:

Hak de chocolade fijn en doe in een schaaltje. Verwarm de slagroom tot net aan de kook en giet over de fijngehakte chocolade. Laat 5 minuten staan en roer rustig door met de spatel tot een egaal glazuur.

Snijd het kakifruit in partjes. Snijd het witte deel van de sinaasappel en snijd partjes vruchtvlees tussen de vliesjes uit.

Zet de tulband op een schaal, schenk het glazuur over de tulband en decoreer met het kakifruit, de sinaasappel en verse takjes tijm.

Ingrediënten tulband met courgette en zalm:

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 300 gram courgette
  • 150 gram warmgerookte zalm
  • peper
  • bakspray
  • 150 gram karnemelk
  • 150 gram zonnebloemolie + extra scheutje om te bakken
  • 2 theelepel mosterd
  • 4 eieren
  • 270 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • mespunt zout
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • 4 mini komkommers
  • 100 gram gerookte zalm
  • 75 gram veldsla
  • takjes verse dille

Bereidingswijze:

Van de voorbereiding:

Snipper de ui en de knoflook en fruit in een scheutje olie in een koekenpan. Snijd de courgette in blokjes van een halve bij een halve centimeter en bak 5 minuten mee. Laat de groenten afkoelen.

Snijd de warmgerookte zalm fijn, voeg toe aan de groenten en breng op smaak met peper.

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 175ºC. Vet de tulbandvorm in met bakspray, bestuif licht met bloem en zet in de vriezer.

Van het beslag:

Roer in een kom de karnemelk, de olie, de mosterd en de eieren door met een garde. Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder en het zout en zeef boven het karnemelkmengsel. Roer door met de garde tot een glad beslag.

Voeg de afgekoelde groenten en de geraspte kaas toe. Pak een spatel en schep het beslag rustig om zodat de vulling mooi mengt door het beslag. Haal de tulbandvorm uit de vriezer, schep het beslag er in en strijk de bovenkant glad met de spatel.

Van het bakken:

Zet de tulband op het rooster in het midden van de oven. Bak de tulband in 50 tot 60 minuten gaar. U kunt testen of het gaar is door er een prikker in te steken. Als die er droog uit komt, is de tulband goed. Haal de tulband uit de oven, laat 10 minuten staan op het aanrecht, keer dan om en haal de vorm eraf. Laat de tulband afkoelen tot lauwwarm alvorens u gaat decoreren.

Van het decoreren:

Snijd de mini komkommers in de lengte met een kaasschaaf in plakken. Rol iedere plak op.

Snijd de gerookte zalm in de lengte in plakken en rol op tot roosjes.

Zet de tulband op een schaal en vul het midden op met de veldsla. Decoreer met de komkommerrolletjes, de zalmroosjes en verse dille.

(Bron: Anouk Glaudemans / Foto: ter illustratie)

Geef een reactie