wortel

Trek in een gezonde snack? Neem eens een wortel

Een appel, een peer of een handjevol noten, het zijn allemaal lekkere en gezonde tussendoortjes. Maar naast fruit zijn er ook groenten die heerlijk zijn om tussen de maaltijden door te eten. Neem bijvoorbeeld de wortel. De wortel is niet alleen lekker, hij is ook nog eens hartstikke gezond en makkelijk mee te nemen. 

Peen

De wortel of peen is een knolgewas. Bospenen zijn de wortelen met het loof er nog aan. Ze worden vaak in bosjes verkocht. Wanneer het loof eraf wordt gehaald en ze gewassen worden, heten ze waspeen. De winterwortel is een heel grote wortel. Hoewel de wortel misschien iets winters aan doet, is het eigenlijk een groente die vooral bij lente en zomer hoor, maar hij ligt het hele jaar door in de winkels. Winterwortels liggen sowieso het hele jaar in de winkel en die zijn ook veel langer houdbaar dan gewone wortelen. Wortels kunt u het beste op een koele plek bewaren. Als het kan buiten de koelkast, anders in de koelkast in de groentelade.

Boordevol vitamine, mineralen en vezels

Het eten van wortels levert veel voordelen op. Zo zit het boordevol vezels en mineralen als kalium, fosfor, molybdeen, koper en magnesium. En u krijgt er uw dagelijkse portie vitamine A, B, C, D, E en K mee binnen. Daarnaast bevat het ook bètacaroteen. Dat is een stofje dat de huid beschermt tegen UV-schade en bijdraagt aan het beter functioneren van onze ogen. Te veel wortels, en dan hebben we het over enorme bossen, kan leiden tot een oranjekleurige huid. De ‘boosdoener’ is de vitamine A. Die slaan we op in ons vetweefsel. Maar wees gerust, u moet er echt heel veel van eten wil dit gebeuren.

Zowel warm als koud

Wortels worden veel verwerkt in gerechten. Niet gek, want ze hebben een licht zoete smaak die zich goed laat combineren met andere groeten. Ze zijn zowel warm als koud lekker. Op de koude wortel moeten we wel wat langer kauwen, maar dat is ook direct een pluspunt. Dat zorgt ook dat we sneller een verzadigd gevoel hebben. Dus een ideaal tussendoortje.

Lang houdbaar en hele jaar door verkrijgbaar

De voordelen van de wortel zijn eindeloos. Behalve lekker en gezond is hij ook nog eens makkelijk om mee te nemen en heel lang houdbaar. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar en zijn goed voor onze huid en ogen. Kortom, alle reden om af en toe een wortel te nemen en dit gewas regelmatig op het menu te zetten.

Alles van de wortel is eetbaar

Wist u trouwens dat ook het loof van de wortel heel smakelijk is? Qua smaak is het vergelijkbaar met peterselie. U kunt het rauw (wel eerst goed wassen dat al het zand eruit is) in salades of kort meebakken in een wokgerecht. Of u kunt er in plaats van basilicum pesto van maken. Zo gaat er niets van de wortel verloren.

(Bron: Voedingscentrum, Margriet, Rijnzichtoogkliniek, lekkergezond.nl)

Geef een reactie

Reactie

  1. Penelope says:

    Worteltjes zijn heerlijk maar als ze groot zijn moet je ze even in de lengte halveren of in kwarten snijden – het kan je een vulling of een kroon kosten – en dat weet ik uit eigen ervaring!