blauwe bes

Is er verschil tussen blauwe bessen en bosbessen?

Ze zijn blauw, rond en het zijn echte vitaminebommetjes. Blauwe bessen en bosbessen. Ze lijken heel veel op elkaar, maar zijn toch verschillend. Waar dat verschil in zit, leggen we uit. 

Trosbosbes

De blauwe bes is een trosbosbes, hij groeit in trosjes. De hoge struik, Vaccinium corymbosum, is sierlijk. Het blad kleurt in de herfst vuurrood en in het voorjaar zit het vol prachtige wit, groene bloemen. In de laatste maanden van de zomer (juli, augustus en september) kan er geoogst worden. De struik is eenhuizig, wat wil zeggen dat de bloem zowel een stamper als meeldraad heeft, dus u heeft er niet meer dan 1 nodig. Ze worden bestoven door insecten.

Blauwe bes tros

Blauwe bessen groeien in trossen.

De wilde bosbes

De bosbes is een ander verhaal. Deze bes groeit aan een lage struik in het wild en in het bos. Ze groeien los aan de tak, dus niet zoals de blauwe bes in trosjes. Ze zijn ook kleiner dan de blauwe bes, vaak niet groter dan een centimeter. Een ook de binnenkant verschilt. De bosbes is ook blauw van binnen, in tegenstelling tot de blauwe bes die aan de binnenkant neutraler van kleur is. Echte bosbessen zijn in Nederland nauwelijks te koop. Wat u in de winkel koopt zijn blauwe bessen en die zijn tegenwoordig praktisch het hele jaar door verkrijgbaar.

Bosbes

Bosbessen groeien in Nederland alleen in het wild en in de bossen.

Blauwe bessen zijn vitaminebommetjes

Maar ze hebben ook veel gemeen. Zo zijn ze allebei lekker, zoet en zitten vol vitamine, mineralen en antioxidanten. De bessen zijn rijk aan vitaminen A, C, B,B1, B2, B6, E en K. Daarnaast bevatten ze ook verschillende belangrijke mineralen als ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium. Maar de bessen zouden nog meer gezondheidsvoordelen hebben en bloeddruk en cholesterol verlangende werking hebben. Maar bovenal zijn ze gewoon lekker! Bijvoorbeeld door de yoghurt, havermoutpap of bij pancakes, door taarten of cakes. Of zomaar een handje. 

(Bron: Margriet, Wikipedia, Voedingscentrum, Gezond Levensplan, archief)

Geef een reactie