thee

Met deze planten kunt u zelf thee (tisane) maken

Met bladeren, bloemen en vruchten uit eigen tuin of balkon kunt u zelf de lekkerste thee maken. U kunt er verschillende soorten voor combineren of puur voor 1 smaak gaan. We zetten een aantal geschikte planten(delen) op een rij die u hiervoor kunt gebruiken.

Thee of tisane?

Het woord thee is een breed begrip en alle warme dranken gemaakt van planten worden vaak thee genoemd. Maar eigelijk is alleen een aftreksel waar blaadjes van de theestruik, Camellia sinensis, voor gebruikt worden echt thee. Alle andere warme dranken met plantendelen zijn eigenlijk kruidendranken. Daar bestaat ook een eigen term voor: tisane. Wat aangeeft dat het om een aftreksel van kruiden in water gaat. Ook gedroogd kunt u sommige plantendelen gebruiken. Zoals bijvoorbeeld de bloemetjes van de blauwe korenbloem.

Alleen veilige exemplaren

Bij het drinken van een kopje tisane is het belangrijk om alleen van onbespoten planten te plukken. Bespoten exemplaren zijn vanwege de bestrijdingsmiddelen die erop zitten namelijk niet veilig om te gebruiken. Pluk ook alleen van een plant als u zeker weet om welk exemplaar het gaat. Dus als een plant bijvoorbeeld van een kweker komt en is voorzien van een naamlabel. Wilt u planten uit de natuur gebruiken, verdiep u hier dan goed in, aangezien een fout snel is gemaakt, met zomaar een giftig mengsel als resultaat. Bent u gevoelig voor allergieën, zoals hooikoorts, of heeft u astma, wees dan voorzichtig met het nuttigen van bloemen.

Rozen

De bloemblaadjes van rozen zijn eetbaar, maar u kunt er ook rozenthee mee maken. In principe kan dat met blaadjes van elke roos, maar qua smaak is de rode roos erg geschikt. Hoe sterker de geur van de bloem, des te sterker ook de smaak. In het gunstigste geval is die smaak zoet en aromatisch. Als u er een paar gedroogde hibiscusbloemen aan toevoegt, krijgt u extra smaak en een mooie, rode thee.

Citroensmaken

Citroenverbena (Aloysia), ook wel verveine genoemd, geeft een lekkere mix van smaken aan heet water, van citroen, sinaasappel en citroengras. U kunt er vers of gedroogd blad voor gebruiken. Van niet-bloeiende stelen. Ook verfrissende citroensmaken krijgt u met citroenmelisse (Melissa), citroengras (Cymbopogon) en citroengeranium (Pelargonium graveolens).

Kruidige smaken

Kruidige smaken krijgt u met bijvoorbeeld takjes basilicum, tijm, rozemarijn, salie en venkel.

thee

Lavendel

U kunt lavendelbloemen zowel vers als gedroogd gebruiken. Zo kunt u ook ’s winters nog genieten van een kopje lavendelthee.

Munt

Er zijn verschillende muntsoorten geschikt, maar Mentha x piperita wordt het meest gebruikt. Het geeft een verfrissende smaak en is goed te drogen. U kunt losse blaadjes gebruiken, maar ook complete stengels in een glas zetten en er heet water over gieten. Voor de plant in bloei komt is de smaak het meest intens.

Thee zetten
Lees ook: Thee zetten: zo krijgt u het perfecte kopje

Dropplant (Agastache)

Van de dropplant kunt u zowel het blad als de bloemen gebruiken. Ze geven een anijsachtige smaak aan warm water. Om er ook in de winter van te genieten, kunt u de plant ook drogen.

Gedroogd aardbeienblad

Van jong blad van aardbeienplanten (tot eind mei) kunt u een tisane trekken, die naar milde zwarte thee smaakt.

Kamille

Kamillethee is niet alleen smakelijk, het werkt daarnaast ontspannend en ontstekingsremmend. De bloemen smaken zoet, bloemig en licht bitter, maar ook de bladeren zijn te gebruiken. De bloemetjes kunt u ook drogen voor een later moment.

thee

Roomse kervel (Myrrhis odorata)

De roomse kervel kunt u het best vers gebruiken. De blaadjes en stengel geven een heerlijke, zoete anijsachtige smaak aan uw kruidenthee.

Vlier (Sambucus nigra)

Van de vlier kunt u zowel de bloemschermen als de zwarte bessen gebruiken. Gebruik de bloemschermen wanneer ze net openen en de bessen als ze helemaal zwart zijn. De bloemen geven een honingzoete smaak en de bessen een prachtige kleur.

Bergamotplant (Monarda)

Van de bergamotplant kunt u de stengel, het blad en de bloem gebruiken. De geur heeft wel wat weg van bergamotsinaasappel, waar Earl Grey zijn smaak aan dankt. Door de heerlijke etherische olie uit de Monarda maakt u zo uw eigen versie van Earl Grey-thee.

eetbare bloemen
Lees ook: 11 keer eetbare bloemen voor in de (moes)tuin en op het balkon

Extra smaakmakers

Aan uw theemengsels kunt u extra smakelijk ingrediënten toevoegen, zoals aardbeien, rozenbottels, bessen of eetbare bloemen.

Zo krijgt u het beste resultaat

Pluk de plantendelen zo kort mogelijk voor gebruik. Zo heeft u de verst mogelijk thee en blijven de aroma’s goed behouden. Maak kruiden daarom ook pas in de keuken klein. U kunt stelen in hun geheel in een theeglas zetten en er heet water bij gieten. Kleinere delen kunt u in bijvoorbeeld een thee-ei doen. Zorg dat het water net van de kook af is, zodat de etherische oliën niet teveel verdampen. Na 2 minuten afkoelen daalt de temperatuur van het water af tot zo’n 85-80 graden. Gemiddeld heeft een tisane 3-5 minuten nodig om te trekken. Door het glas of de pot af te dekken wordt het aroma het best behouden.

De meeste van de beschreven tisanen lenen zich ook heel goed als ijsthee. Laat de drank daarvoor iets afkoelen en voeg het dan toe aan een glas met ijsblokjes. Op deze manier blijven de smaken optimaal behouden.

(Bron: Groei & Bloei, Libelle, 24/7 Green, Trouw, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie