Manuela

Taart van Manuëla

Presentatrice en zangeres Manuëla Kemp is dol op koken en bakken. Haar speciale 3-keer-per-jaar- chocolademoussetaart trekt ze alleen voor speciale gelegenheden uit de kast.  “Ik versier de taart altijd een beetje met waar ik zin in heb. Deze keer was het een maantje, omdat dat dit mijn naam is sinds mijn peutertijd. En natuurlijk heb ik framboosjes toegevoegd voor het ‘zuurtje-effect’.”

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 4 middelgrote eieren, gesplitst
  • 100 gram suiker
  • 40 gram maizena
  • 40 gram bloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • Grand Marnier (of Cointreau) om te besprenkelen
  • Ronde springvorm 24 centimeter  (in 22 en 26 past hij natuurlijk ook, maar wordt hij lager dan wel hoger.)
  • bakpapier

Voor de mousse:

  • 400 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 3 eetlepels Grand Marnier
  • 3 eetlepels sinaasappelsap
  • 4 grote eieren
  • 40 gram suiker
  • 3 eetlepels vloeibare honing
  • 500 milliliter slagroom
  • cacaopoeder om te bestuiven

Bereidingswijze:

Van de bodem:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Klop de eiwitten in een mengkom tot ze stevig zijn.
  • Klop geleidelijk de suiker erdoor.
  • Klop de eidooiers in een andere kom licht en luchtig, en spatel ze daarna door het eiwit met suiker.
  • Zeef de maizena, bloem en cacao en voeg ze ook toe aan het eiermengsel.
  • Goed roeren en daarna een cirkel scheppen op de bakplaat. Iets groter dan de onderkant van uw springvorm. Hoeft niet perfect rond, als u er straks maar een rondje uit kan drukken met de vorm.
  • Zet het 8 minuten (of ietsje langer) in de oven tot het veerkrachtig is.
  • Haal de plaat uit de oven en laat afkoelen (oven uitzetten).

Van de mousse:

  • Klop eerst de slagroom en zet weg.
  • Smelt de chocolade au bain-marie in een vuurvaste kom op een pan met nauwelijks kokend water.
  • Wanneer de chocolade een gladde massa is geworden haalt u de kom van de pan om het een beetje te laten afkoelen (laat de pan met nauwelijks kokend water op de hittebron staan.)
  • Spatel de Grand Marnier en sinaasappelsap door de chocolade, en zet weg.
  • Klop de eieren (met een mixer) in een andere grote hittebestendige kom tot ze licht en luchtig zijn.
  • Voeg de suiker en de honing toe en zet de kom op de pan met water die nog op de hittebron staat. We gaan weer au bain-marie mixen. Deze keer moet u geduldig zijn, want u moet blijven mixen tot de hoeveelheid ei verdriedubbeld is, maar pas op dat de onderkant geen omelet wordt. Dus houd de hittebron laag en blijf mixen met de elektrische handmixer!
  • Is de ei-massa verdriedubbeld, haal dan de kom van het vuur en laat een beetje afkoelen.
  • Schep nu de slagroom door het eimengsel en spatel de gesmolten chocolade erdoor. Heel goed mengen tot het een gladde eenkleurige massa is geworden!

Afwerking taart:

  • Gebruik de springvorm om de cirkel uit het bodemdeeg te drukken.
  • Leg de bodem in de vorm en besprenkel met Grand Marnier. Mag best lekker nat worden.
  • Verdeel de chocolademousse over de bodem. Strijk de bovenkant glad.
  • Laat minstens 6 uur (liever een hele nacht) in de koelkast opstijven.
  • Voor het opdienen de bovenkant bestuiven met cacaopoeder.

 

manuela

(Met dank aan MAX Magazine)

Geef een antwoord