Suddervlees van Manuela

Volgens Manuela Kemp mogen alle ingrediënten in meer of mindere mate gebruikt worden, maar deze versie is lekker pittig en toch ook bitterzoet. Het gebruik van Hot Sauce wordt weer genivelleerd door de vetten, en het zoete van de chocolade en de honing. De balans in dit gerecht is heerlijk! Manuela maakt het recept in Tijd voor MAX op maandag 22 februari 2016.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 kilo sucadelappen (kan natuurlijk ook met runderlappen)
  • (en je kunt ze ook eerst in blokje snijden voor een wat verfijndere uitvoering)
  • half pakje roomboter
  • olijfolie (flinke scheut)
  • peper en zout
  • 2 flesjes bruin bier
  • knoflook, 5 tenen (of meer)
  • uien, stuk of 3 a 4
  • 5 laurierblaadjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 sinaasappel
  • 7 kruidnagels
  • kerriepoeder
  • paprikapoeder
  • ketjap manis
  • Een flinke scheut Manuela’s Hot Sauce Habanero (of minder natuurlijk als u niet zo heet wilt eten.)
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 100 gram bittere chocolade
  • ontbijtkoek (zoveel als gewenst, bindt de saus ook goed)
  • honing

Bereiding:

Bak de sucadelappen in een grote braadpan in half boter/half olie met best wat peper en weinig zout aan beiden kanten aan. (Als de sucadelappen groot zijn, maak dan inkepingen aan de randen zodat ze niet te krom trekken.) Blus af met 2 flesjes bruin bier.

Pers de tenen knoflook er overheen. Snijd de uien in grote ringen en voeg toe, samen met de laurierblaadjes, de kaneelstokjes, een flinke scheut Ketjap Manis en wat Hot Sauce.

Snijd 2 dikke, middelste plakken uit een sinaasappel en steek de kruidnagels daarin en voeg toe. (tip)

Nu kunnen er ook 2 verkruimelde bouillonblokjes (getrokken bouillon is nog leuker, maar vaak niet realistisch), en 2 kopjes water aan toegevoegd worden. (of meer, hangt van de braadpan af. Het vlees moet onder het vocht staan.)

Voeg voor het lange sudderen begint nog een theelepel kerrie en een theelepel paprikapoeder toe.

Pan afsluiten en op de laagste stand laten staan voor minimaal 4 uur (heeft u haast, hak dan de sukade- of runderlappen klein, maar leuker is om hele lappen te gebruiken én een hele dag) Keer af en toe alles in de pan.

Voeg na 3 a 4 uur sudderen 2 eetlepels honing, 2 flinke plakken ontbijtkoek (verkruimeld) en 100 gram donkere chocolade met een hoge cacao-gehalte toe.

Laat daarna nog minstens een uur sudderen. Te lang sudderen bestaat niet. Te kort wel!

Tip:

Mocht het gerecht aan de bodem van de pan blijven plakken en dus iets te hard gaan, dan kunt u (bij gas) altijd een warmhoudplaatje/verdeler eronder schuiven (of overstappen op petroleum, dat deden onze oma’s ook).

Geef een reactie

Reacties (4)

    m.wiggers4@chello.nl says:

    Het lijkt me een heerlijk recept met lekker veel kruiden etc. Maar waar kan ik dan die heerlijke Manuela’s hot sauce Habanero kopen? Ik woon in Arnhem en Manuela vertelde wel tijdens de uitzending dat het in een kleine oplage voor haar geproduceerd wordt.
    Graag een antwoord.
    Met vriendelijke groet, Marianne Wiggers

      Masaya says:

      Ik heb even op google gezocht en volgens die gegevens kan je het bij de jumbo kopen. Ga morgen eens zoeken daar.

    scham045 says:

    Ook ik heb de vraag waar de hot sauce Habanero te koop is. Wordt het antwoord aan Marianne Wiggers ook zichtbaar voor anderen? Hopelijk wel.
    Bij voorbaat dank, scham045

    marijke w says:

    Goedemorgen Manuela, gisteren het recept van jou klaar gemaakt. Het is echt super lekker. Ik vind suddervlees klaarmaken altijd erg leuk omdat je er zoveel mee kan doen. Ik laat suddervlees in de oven gaar worden, dan wordt het regelmatig verwarmd en hoef je er verder niets aan te doen. Ik zet de oven op 140 graderen houd dezelfde tijd voor het sudderen aan. Ik sta open voor meer recepten van jou.
    Vriendelijke groet Marijke