Schijf van Vijf hard nodig volgens experts

Voedingsdeskundigen vinden de Schijf van Vijf nog steeds hard nodig. De wijzer van het Voedingscentrum is een goed tegenwicht in de voedingshypes die zich telkens weer aandienen, aldus de experts.

Goede bescherming

Hoogleraar voeding en gezondheid Frans Kok vindt dat de Schijf van Vijf een enorme waarde heeft. “De website van het Voedingscentrum biedt een heleboel variatie in eten, maar wel in relatie tot wat in de schijf wordt geadviseerd.” Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan vindt het Voedingscentrum vooral een goede bescherming tegen een hoos aan nieuwe voedingstrends en diëten.

Onafhankelijke club

De hoogleraren vinden het belangrijk dat consumenten een baken hebben in deze tijden. Dat geldt overigens ook voor de wetenschappers in Nederland. Zij worden volgens Katan steeds afhankelijker van de levensmiddelenindustrie, dus daarom is het handig om een onafhankelijke club te hebben.

Adviserende rol

In 1941 begon het toenmalige Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad met het geven van informatie over hoe mensen met weinig middelen een zo goed mogelijke maaltijd op tafel konden zetten. Destijds gebeurde dat op een nogal dwingende toon. Het huidige Voedingscentrum neemt nu eerder een adviserende rol aan.

Nieuwe Schijf van Vijf

Op dinsdag 22 maart presenteert het Voedingscentrum een nieuwe Schijf van Vijf op basis van recente richtlijnen over gezonde voeding waar de Gezondheidsraad vorig jaar november mee naar buiten kwam.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reactie

  1. peter61j says:

    gewoon onzin
    heb meer dan een jaar alleen brood gegeten.
    nergens last van