Pizzadeeg met desem van Robèrt

Pizza! Een klassiek Italiaans gerecht dat bestaat uit een bodem van deeg dat rijkelijk wordt gevuld met verschillende smakelijke ingrediënten. Maar hoe maakt u nu een goed en gezond pizzadeeg?

Ingrediënten:

  • 500 gram tarwebloem
  • 10 gram zout
  • 320 ml water
  • 45 gram desem
  • 1 gram gist
  • 10 ml olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op een temperatuur van 250 graden.

Meng de bloem, desem en gist met het water en kneed hiervan een soepel deeg.  Voeg daarna het zout en de olie toe en kneed het geheel nog even. Doe het deeg in een met olie ingevette bak en dek de bak af met een doek. Laat het deeg minimaal 30 minuten rijzen.

Vouw het deeg één keer in de lengte en één keer in de breedte. Dek het deeg opnieuw af en laat het 30-45 minuten rijzen. Daarna weer voorzichtig opvouwen.

Neem het deeg uit de bak en verdeel het in drie stukken, bol het op en laat onder een met bloem bestrooid kleedje nog 15 minuten buiten de koelkast rijzen.

Leg het deeg per bodem vervolgens in een plastic bakje en dek het af met plasticfolie (de folie mag niet in aanraking komen met het deeg). Leg het deeg daarna minimaal 12 uur in de koelkast. Dit kan zo maximaal een paar dagen bewaard blijven.

Als het deeg gebruikt gaat worden, haal het dan minimaal 2 uur voor aanvang van het bakproces uit de koelkast.

Leg het deeg op een met bloem bestrooid werkblad en dan kunt u als een echte pizzabakker draaien, in de lucht gooien en vooral weer opvangen tot een mooi rond deeg gevormd is. Dit kan natuurlijk ook met een deegroller.

De saus (naar keuze) over het deeg verdelen en naar wens andere ingrediënten toevoegen. Bak de pizza bij voorkeur 8 tot 10 minuten op een broodbaksteen.

Na het bakken kan de pizza gedecoreerd worden met blaadjes basilicum.

Garnering:

U kunt uw pizza uiteraard bekleden met wat u maar lekker vindt, vaak wordt er gebruik gemaakt van een basis van tomatensaus en kaas (pizzakaas of mozzarella). Daarnaast zijn stukjes groente, ham, salami en verschillende stukjes vis smakelijke ingrediënten voor op de pizza.

Geef een reactie