Ossenworst met piccalilly en krokante Deventer Koek van Bob van Raan

De Waag in Deventer had afgelopen zomer een speciale expositie over 600 jaar Deventer Koek. Een aantal chef-koks uit Deventer is gevraagd een eigentijds recept te bedenken met dit beroemde ingrediënt. En zo is het recept van Bob van Raan, chef-kok in het Sandton IJsselhotel ontstaan. Hij maakt Ossenworst met piccalilly, groene kruiden en krokante Deventer Koek.

Ingrediënten (4 personen):

  • 200 gram steakvlees
  • scheutje olijfolie
  • zeezout
  • foelie
  • nootmuskaat
  • zwarte peper
  • kardamon
  • gedroogde lavas
  • kervel
  • dragon
  • cress soorten
  • piccalilly
  • mayonaise
  • Deventer Koek

Bereidingswijze:

Snijd met een mes of maal met een gehaktmolen het steakvlees (niet te fijn). Breng het op smaak met het zeezout, olijfolie en met de specerijen. Tip! Maak een mengsel van de specerijen in gelijke delen en draai dit tot poeder in een (koffie)molen.

Pers het vlees in een worstvorm of kunstdarm. Snijd de Deventer Koek in flinter dunne plakken. Leg ze op een ovenplateau op vetvrij papier en leg daar weer papier op.

Bak ze daarna af in een oven van 120 graden, ongeveer 30 minuten.

Snijd een plak van de worst. Leg deze op een bord en garneer het met de piccalilly, mayonaise, groene kruiden en de krokante koek.

(Bron: Bob van Raan)

Geef een reactie