Deventer

Tijd voor MAX en Hallo Nederland in Deventer

Tijd voor MAX en Hallo Nederland gaan weer op pad! Traditiegetrouw wordt het nieuwe seizoen afgetrapt vanuit 4 unieke locaties in Nederland. De toer gaat van start in Zandvoort gevolgd door Leeuwarden, Deventer en ’s-Hertogenbosch. Wij laten u graag kennismaken met deze prachtige Nederlandse steden. In vogelvlucht vertellen we iets over de geschiedenis van de stad. Dit keer: Deventer. 

Beschadigd

Net als ‘s-Hertogenbosch behoort Deventer tot de oudste steden van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de stad zwaar getroffen. Dat resulteert in honderden burgerslachtoffers en vernielingen van huizen. Vooral de bruggen en het historische stadscentrum lopen grote schade op. Vlak voor de bevrijding op 10 april 1945 vindt in de stad het Twentol-drama plaats, waarbij 7 verzetsstrijders om het leven komen. Na de Tweede Wereldoorlog wordt er hard gewerkt aan de wederopbouw. Naast de bruggen voor het weg- en spoorvervoer wordt een sluis aangelegd om de binnenvaart te bevorderen. Sinds 1951 verbindt deze sluis de IJssel met het Basiskanaal.

De IJssel

De IJssel waaraan Deventer ligt speelt al sinds eeuwen een belangrijke rol voor de stad. In de begin jaren voor de jagers, vissers, boeren en veehouders, maar ook later als Deventer deel uitmaakt van het Hanzeverbond. Vooral in de 11e en 12e eeuw vormt het samen met Tiel een belangrijke handelsplaats. De IJssel zorgt door de eeuwen heen ook voor de nodige problemen, omdat zij vaak buiten haar oevers treedt. Inmiddels heeft de stad een waterkering, maar met heel hoogwater komt de kade nog wel eens onder water te staan.

Rijksmonumenten

Een deel van Deventer is een beschermd stadsgezicht en er zijn tal van Rijksmonumenten te vinden. Een echte bezienswaardigheid is het oude stadscentrum met als centraal middelpunt de Brink. Aan de Brink staat de Waag waar het Museum De Waag is gevestigd. Midden op de Brink staat de Wilhelminafontein die ter ere van de inhuldiging van koningin Wilhelmina en de stadswaterleiding in 1898 is gemaakt. Een andere bezienswaardigheid is het stadhuis van Deventer aan het Grote Kerkhof. Dit ligt tegenover de Lebuïnuskerk, een van de bekendste kerken van de stad. En wie van molens houdt kan hier ook zijn hart ophalen, want bij de Wilhelminabrug staat de Bolwerkersmolen, een houtzaagmolen.

Boekenmarkt en Dickens

Er zijn 2 evenementen die onlosmakelijk met de stad zijn verbonden: de Deventer boekenmarkt en het Dickens Festijn. De boekenmarkt wordt elk jaar op de eerste zondag van augustus gehouden. Het is de grootste boekenmarkt van Europa en trekt duizenden bezoekers. Maar ook het Dickens Festijn trekt jaarlijks ruim 120.000 bezoekers. Dit tweedaagse evenement wordt jaarlijks gehouden in het weekend voor Kerstmis in het Bergkwartier, het oudste deel van de binnenstad van Deventer.

Tijd voor MAX en Hallo Nederland op toer strijkt neer in Deventer van 17 tot en met 21 september 2018. Tijd voor MAX is te zien om 17.10 uur op NPO 1. Hallo Nederland is te zien om 18.25 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

    Ton de V says:

    In de uitzending werd gezegd dat het recept van de Deventer koek hier zou staan?