btw-vrij

Oproep foodwatch: maak groente en fruit btw-vrij

De btw op groente en fruit moet niet omhoog van 6 naar 9 procent, maar juist helemaal afgeschaft worden. Met een handtekeningenactie wil voedselwaakhond foodwatch dit afdwingen bij het nieuwe kabinet.

Groente en fruit enorm in prijs gestegen

In plaats van in te grijpen om ervoor te zorgen dat gezond eten betaalbaar blijft, gebeurt juist het tegenovergestelde volgens foodwatch. Sinds de eeuwwisseling is suiker 18 procent goedkoper geworden, terwijl groenten (+ 50 procent) en fruit (+ 41 procent) juist enorm in prijs gestegen zijn. De zorgkosten blijven oplopen, maar beleid dat zich op gezond voedsel richt is er niet. Er wordt uitgegaan van zelfregulering van de voedingsindustrie, maar dat werkt onvoldoende stelt foodwatch.

Spotgoedkope junkfood

Volgens de organisatie eten 6 op de 7 Nederlanders onvoldoende groente en fruit. De prijsverschillen tussen junkfood en gezond eten worden daarnaast steeds groter. “De supermarktschappen liggen vol spotgoedkope junkfood. Een donut kost 55 cent, een Mars pakweg 36 cent, een roze koek 16 cent en een appelkoek 11 cent. Een appel daarentegen kost 59 cent, een paprika 99 cent en een avocado al snel meer dan een euro.”

Handtekeningenactie

Consumenten kunnen de actie via de website van foodwatch steunen. Door middel van het invullen van de petitie wordt er een opgestelde boodschap gestuurd naar de Kamerfracties van de coalitiepartijen. Als het aan foodwatch ligt worden de fracties van de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vanaf woensdag 11 oktober 2017 bestookt met e-mails van consumenten die pleiten voor btw-afschaffing.

(Bron: ANP, foodwatch.nl)

Geef een antwoord

Reacties (4)

  Dr Martoso says:

  Een werkelijk uitstekend idee om de btw op groenten en fruit af te schaffen. De overheid maakt vaak de prijs van ‘ongezonde’ produkten duurder ( dan wordt de staatskas ook nog eens een keer gevuld) en dit om de aanschaf van deze produkten te ‘déstimuleren’ . Nu wordt de andere kant van de medaille naar boven gedraaid:
  Dus: weg met de btw op groenten en fruit; de mensen zullen dan wellicht meer gezonde waar aanschaffen!

  lideke47 says:

  Belachelijk idee/actie om de btw te verhogen. Hoe wil je nu dat de mensen gezonder worden. Nee, dat willen ze niet, nee hoe zieker hoe beter voor de inkomsten. Het is te treurig voor woorden om op voedsel de btw te verhogen. Op junkfood OK maar niet op de normale behoeften.

  Hanneman says:

  ’t Is toch wat. Regeerakkoord klaar, kabinet in de steigers en huppekee, de boodschappen en andere noodzakelijkheden in het dagelijkse leven worden voor de kleine man en vrouw – daar hebben we er nogal wat van – met één klap duurder. Waarvoor progressieve, christelijke dank aan de vier deelnemers van het komend kabinet. Heb even geprobeerd de link naar Foodwatch voor mij werkbaar te maken maar de beveiligde verbinding is mislukt. Dan maar niet. Dat aangekondigde e-mail bombardement aan de adressen van de regeringspartijen betekent toch al geen zier. Of dacht u nu werkelijk dat groenten en fruit de dans ontspringen? Men, die vier regeringspartijen dus, denkt hierover als Ferry Mingelen. “Men kan er voor kiezen minder boodschappen te doen” was zijn commentaar en dat lijkt de regering ook wel wat. Mocht u denken dat we er nu zijn? LOL…… Da’s zoveel als Laughing Out Loud. Op z’n nederlands? Men lacht zich een kriek……… Een wát?

  Donaldduck1967 says:

  Even voor de duidelijkheid, jullie zijn criminelen in Den Haag, zo op deze manier maken jullie bewust nog meer mensen ziek. Gezond voedsel moet goedkoper en slechte mag duurder. Men zeurt altijd over, dat er te veel mensen met obesitas zijn, nu dit gaat erger worden met deze plannen. Dit is slecht voor de zorgkosten, ik weet waar ik over praat, heb zelf diabetisch type 2, ik zou er graag wat aan willen doen, maar groenten en fruit is zo belachelijk duur en wordt nu bewust duurder gemaakt. Ik wil er graag wat aan doen, maar krijg zo niet de gelegenheid dit te doen. Die knappe koppen daar in Den Haag merken die verhogingen niet, zij hebben immers voldoende om uit te geven, die merken die euro’s verschil niet, wie het breed heeft laat het breed hangen zullen we maar zeggen, bovendien letten zij niet op de mensen met een minima, die van een sociale uitkering moeten leven. DENK DAAR MAAR EENS AAN! Wil men de zorg betaalbaar houden, ga dan voedsel die gezonder is voor de mens, goedkoper maken zodat wij al obesitas mensen betaalbaar goede voedsel kunnen kopen i.p.v medicijnen waar wij jaarlijks €385,00 aan bij dragen, dit is niet nodig! Bovendien, zou overheid iets moeten doen aan voedsel fabrikanten, die miljoenen verdienen aan dat / het slechte voedsel etc! Maar ja, dat zal niet gaan gebeuren, dit omdat er lekker verdiend wordt over de ruggen van mensen zoals ik. Schandalig!

  Met vriendelijke groet,

  Ron