kurk

Ook een wijnfles met schroefdop kan kurk in de fles hebben

Als u een fles wijn in een restaurant bestelt, krijgt meestal één van de gasten aan tafel de wijn te proeven. Dit is niet om te kijken of uw gezelschap de wijn lekker vindt, maar om te kijken of er geen kurk in de fles zit. Maar wat is dat precies?

Probleem met de kurk

Tijdens het maken van de wijn kan een bacterie in de vloeistof komen, waardoor het drankje niet meer goed is. In het wijnvat kan bijvoorbeeld schimmel zitten of de leidingen die bij het bottelen gebruikt worden zijn niet goed schoongemaakt. Of de flessenkurken zijn niet goed ontsmet. Vaak ligt het probleem bij de kurk, vandaar ‘kurk in de fles’. Tegenwoordig hebben veel wijnflessen een schroefdop, ook daar kan het nog in misgaan.

Kwaliteit van wijn

De reden waarom u aan tafel dus gevraagd wordt de wijn de proeven, is om te kijken of de kwaliteit van de wijn goed is. Dat doet u door een aantal stappen te doorlopen. U kunt namelijk ruiken en proeven of er kurk in de wijn zit. De geur wordt vergeleken met die van jute, schimmel of vochtige kelderruimtes. Sommige mensen vinden het zelfs naar natte hond ruiken. De wijn krijgt dan ook een muffe smaak, die doet denken aan nat karton of natte kranten. Het heeft een bittere nasmaak.

Ruikt en proeft de wijn normaal? Dan is er niks aan de hand. Anders kunt u de wijn terugsturen en dan krijgt u een nieuwe. Thuis is het dus ook goed om de fles te inspecteren voor u hem voor iedereen inschenkt. Wijn met kurk erin drinken is niet gevaarlijk, maar het is gewoon niet lekker.

Wijn
Lees ook: Hoe wordt de prijs van een fles wijn bepaald?

Kurk in de fles komt weinig voor

De kans dat u een kwalitatief slechte wijn tegenkomt is trouwens wel klein. Volgens de website Smaak van de Wereld is dit zo’n 3 tot 8 procent.

(Bron: Libelle, Smaak van de Wereld, Men’s Health, Gall&Gall. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie