Kater

Waarom wordt een kater erger naarmate u ouder wordt?

Tijdens de feestdagen gaan er vaak de nodige alcoholische versnaperingen doorheen. Maar bij het drinken van (te) veel alcohol komt vaak ook een kater kijken. En die katers lijken naarmate we ouder worden steeds hardnekkiger te worden. Waar wordt dat door veroorzaakt?

Grotere kater van minder alcohol

Wanneer u ouder wordt, hakt een alcoholisch drankje er steeds meer in. Dit komt, onder meer, doordat u steeds minder alcohol nodig heeft om dronken te worden naarmate u ouder wordt.

De voornaamste reden hiervoor is dat de spiermassa in uw lijf in de loop der jaren steeds meer wordt vervangen door vet en wanneer u meer vet heeft komt alcohol harder binnen. Dit komt doordat er in spieren meer water zit, waarin de alcohol gemakkelijker verdund wordt. Dus hoe meer vet u heeft, hoe harder alcohol aankomt.

Minder fit

Een andere reden is dat de meeste mensen met de jaren wat minder fit worden. Hoe fitter u bent, hoe gemakkelijker uw lichaam over het algemeen herstelt van een avondje doorzakken. Dit komt omdat de lever het in een topfit lichaam een stuk minder zwaar heeft dan in een niet zo fit lichaam. En de lever is nou juist het orgaan dat de giftige stoffen in alcohol afbreekt. Daardoor duurt het langer voordat de alcohol uit uw lichaam is en is de kater vaak heftiger en houdt hij langer aan wanneer u wat minder fit bent dan voorheen.

Gevoeligheid voor stoffen in wijn

Last van een kater na een paar glazen wijn? Dit kan komen door de gevoeligheid voor de sulfieten en tannines in wijn die sommige mensen in de loop der tijd ontwikkelen. Het gevolg hiervan is de volgende dag vaak merkbaar in de vorm van een vervelende hoofdpijn.

We zijn het niet meer gewend

Wat ook meespeelt is dat mensen van middelbare leeftijd vaak niet meer zoveel gewend zijn op het gebied van alcohol drinken. Waar twintigers regelmatig uitgaan en dan vaak veel alcohol drinken, is dat niet de leefstijl van de gemiddelde vijftigplusser. Daardoor is uw lichaam er misschien niet meer op ingesteld om grote hoeveelheden alcohol te verwerken, wanneer u tijdens de feestdagen wat meer dan normaal besluit te drinken. Daarnaast voelt een kater ook erger als u er al lange tijd geen meer heeft gehad.

Kunt u wat doen tegen een kater?

Een kater kunt u alleen voorkomen door alcohol te laten staan. U kunt de kater hooguit verminderen door extra vocht te drinken, doe dit dan wel tussen de alcoholische drankjes door, of aan het einde van de avond en niet de volgende ochtend wanneer het kwaad al is geschied. Tussendoor genoeg blijven eten kan ook helpen om een kater minder heftig te laten voelen.

Heeft u toch een kater? Dan kan het drinken van veel water en een beetje eten helpen. U kunt eventueel een pijnstiller nemen tegen de hoofdpijn. Verder is het aan te raden om tot 2 dagen na uw kater geen alcohol te drinken zodat het lichaam kan herstellen. Maar het best is natuurlijk om het niet tot een kater te laten komen.

(Bron: Quest, Gezondheidsnet, Voedingscentrum)

Geef een antwoord