oliebollen

De goedkoopste, de duurste én de beste oliebollen van 2017

De komende dagen doen de oliebollenkramen in het land weer goede zaken. Maar in welke provincie zijn de bollen het goedkoopst en waar betaalt u er het meest voor? Het verschuldigde bedrag kan tegenwoordig in elk geval in steeds meer kramen gepind worden.

Betaalgemak

Slechts 3 jaar geleden kon er nog maar bij 10 procent van de oliebollenkramen gepind worden. Dat aantal is op dit moment gestegen naar een grote meerderheid van de kramen (79 procent). Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Betaalvereniging Nederland. Volgens de onderzoekers moeten klanten bij bijna 1 op de 3 kramen wel zelf vragen of ze met hun bankpas kunnen afrekenen. Een derde van de kramen toont dat niet met een sticker of bordje.

Duurste en goedkoopste oliebol

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat een oliebol gemiddeld zo’n 95 cent kost. Brabantse oliebollen kosten 1 euro en zijn daarmee het duurst. De goedkoopste oliebollen zijn bij Friese kraampjes te vinden. Daar kosten ze gemiddeld 87 cent.

Oliebollentest

Het is inmiddels ook weer bekend waar volgens de oliebollentest van het AD de beste bollen te vinden zijn. De tests van het AD zijn onder vuur komen te liggen en de krant geeft dit jaar dan ook een uitgebreide verantwoording van de resultaten. In 10 punten wordt beschreven hoe de test is uitgevoerd. Zo worden de bollen getest door 2 panels van 20 proevers, die niet weten waar de baksels vandaan komen. Verder vermeldt de test, die dit jaar zijn 25e editie beleeft, alleen de 75 beste verkooppunten. Nadrukkelijk wordt vermeld dat het AD geen invloed heeft op de volgorde van de uiteindelijke ranglijst.

Van vernietigend oordeel in 2010 naar winst in 2017

De winnende oliebollenbakker, Klootwijk, komt dit jaar uit Capelle aan den IJssel. “Zelfs superlatieven drukken de smaak onvoldoende uit. Wereldklasse”, jubelt de jury. De eerste plaats voor Klootwijk is opmerkelijk, omdat de oliebollen van deze bakkerij in 2010 nog een vernietigend oordeel hebben gekregen. De afgelopen jaren is echter hard aan het recept gewerkt en dat werpt nu zijn vruchten af.

Lees ook:

Dit jaar zelf aan de bak, dan hebben we lekkere recepten voor oliebollen voor u van Robért van Beckhoven en Rutger van den Broek. Of toch liever appelbeignets van Annemarie Pronk? Benieuwd waar de traditie van het oliebollen eten vandaan komt, lees dan Oud en Nieuw: een eeuwenoud feest.

(Bron: ANP)

Geef een reactie