gember

Moet gember worden geschild voor gebruik?

Gember is geliefd om zijn intense smaak en gezondheidsvoordelen. Gerechten kunnen ermee op smaak worden gemaakt en u kunt er ’thee’ mee maken. Maar is het eigenlijk nodig om hem voor gebruik te schillen?

Gember wel of niet schillen voor gebruik?

Het is niet (altijd) nodig om gember voor gebruik te schillen. Het heeft zelfs verschillende voordelen om dit niet te doen. De wortelstok heeft vaak allerlei vreemde uitstulpingen en bij het schillen gaat dan veel van de knol zelf verloren. Door hem niet te schillen, voorkomt u dit.

In de schil van gember zitten veel gezonde voedingsstoffen. Door de schil te laten zitten, kunt u daar dus ook volop van profiteren.

Bovendien heeft de schil geen echte eigen smaak en proeft u het dus niet wanneer u die laat zitten. Overigens geldt dat wel alleen voor de schil van verse gember. Bij oudere gember wordt de schil namelijk wat taaier en dit kan misschien minder wenselijk zijn wanneer u hem in een gerecht verwerkt. In het geval van oude gember, kunt u de schil er dus misschien beter wel af halen. Door dit voorzichtig raspend, met een lepel te doen (zoals te zien op de foto), gaat er minder van de knol verloren, dan wanneer u hem schilt.

Voor het maken van thee maakt dat dan weer niet uit en kunt u de schil altijd laten zitten. U krijgt een intensere smaak, door schijfjes te snijden en deze vervolgens in reepjes te snijden.

gember
Lees ook: Zo blijft gember het langste vers, bekijk onze bewaartips

Moet gember gewassen worden voor gebruik?

Gember hoeft dus niet per se geschild te worden, maar u kunt het gedeelte dat u gebruikt dan het beste wel afspoelen met water. Zo verwijdert u eventueel vuil en bacteriën.

(Bron: archief, Libelle, RTL Nieuws, Foodies Magazine, Favorflav. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (7)

  mariam says:

  Wel vervelend dat ongeschilde gember gaat drijven in het hete water als je er ‘thee’ van maakt. Drinkt lastiger. Geschilde gember zakt naar de bodem.

   Marossie says:

   Ik doe de ongeschilde gember in een thee-ei in de vorm van een lepel.

   mar1958 says:

   Plakjes gember snijden voor de Thee doe ik met kurkumawotrel er bij en dan aan saté prikker rijgen en in het glas zetten .
   Blijft keurig zitten .

  Margeaux says:

  Stuk ongeschilde gember, 3 geschilde citroenen met merg, 2 à 3 geschilde sinaasappels met merg, zwarte peperkorrels en kurkuma. Daarbij gooi ik vaak nog fruit wat op moet. Alles in de blender en dat verdeel ik in een ijsblokjesvorm. Elke morgen 3 of 4 blokjes in een beker, daarbij gekookt water.

  Arretje says:

  Ik ben zeer verbaasd over de opmerking dat geschilde gember gaat drijven. Ik schil gember altijd, snij die in plakjes en gooi dat in de theepot. Kokend water er op en de gember zakt snel naar de bodem.

  evenhuis says:

  Tip : gebruik een knoflookpers = optimaal gebruik van de gembersappen

  mar1958 says:

  Plakjes gember snijden voor de Thee doe ik met kurkumawotrel er bij en dan aan saté prikker rijgen en in het glas zetten .
  Blijft keurig zitten .