Minder vlees op het bord zorgt voor hogere groenteconsumptie

Bij een experiment onder een kleine 4.000 restaurantbezoekers is gebleken dat een kleiner stuk vlees op het bord ervoor zorgt dat er meer groente gegeten wordt.

Calorierijk voedsel

Minder dan 10% van de volwassenen eet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente van 250 gram. Daarnaast eten Nederlanders steeds vaker buiten de deur, waar eerder voor grote hoeveelheden ongezond, calorierijk voedsel wordt gekozen en maar weinig voor groente en fruit. Restaurants kunnen daarom een cruciale rol spelen in het verminderen van de stijging van het aantal mensen met obesitas en het verbeteren van de kwaliteit van ons dieet, door gezondere keuzes aan te bieden.

Andere verhouding

Bureau Variatie in de Keuken en Wageningen Universiteit en Research bedacht een test om te kijken of een andere verhouding tussen vlees of vis en groente op het bord in restaurants kan leiden tot een verhoogde inname van groenten. Daarnaast werd bekeken wat de effecten hiervan zijn op de klanttevredenheid en de hoeveelheid afval.

Experiment

Het experiment is uitgevoerd bij 3 verschillende restaurants van Van der Valk. De 3.800 deelnemers aan de test wisten niet dat zij aan een onderzoek meededen. Bij het experiment is gekeken wat er gebeurt als er een kleiner stuk vlees dan gebruikelijk wordt voorgeschoteld, terwijl de hoeveelheid groente wordt verdubbeld.

Succesvol

De test is succesvol, want de gasten kregen bijna 3 keer zoveel groente binnen en het restaurant gooide 33 procent minder vlees weg dan normaal. Met de nieuwe hoeveelheden komt een eter al gauw in de buurt van de schijf van vijf. Ook opvallend, de waardering voor de maaltijd blijft hetzelfde. De gasten waardeerden zowel de hoeveelheid vlees als groente op het bord als ‘precies genoeg’.

Eet u al de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente van 250 gram?

(Bron: ANP)

Geef een reactie