Feestdagen

Geen zin in de feestdagen? Zo komt u de decembermaand door

De decembermaand zit vol feestdagen. Al vroegtijdig worden cadeaus ingekocht en plannen gemaakt om uitgebreid met familie en vrienden de feestdagen te vieren. Voor velen een leuk vooruitzicht, maar wat als u helemaal niet van de feestdagen houdt? Met onderstaande tips komt u opgewekt de feestmaand door.

Kerst staat in het teken van gezellig samen zijn

De feestdagen zijn al eeuwenlang verankerd in onze cultuur. Niet iedereen is meer gelovig, maar kerst vieren we nog graag uitbundig. Het gaat tegenwoordig om het gezellig samen zijn. Mensen reageren dan ook verbaast als iemand aangeeft niet van de feestdagen te houden. Toch heeft iedereen daar zijn eigen persoonlijke reden voor. Er overheerst vaak een beeld dat met de feestdagen iedereen samen geluk en plezier beleeft, er wordt lekker gegeten en de cadeaus vliegen om de oren. Maar dat is niet voor iedereen zo. En door deze hoge verwachtingen valt de werkelijkheid soms tegen, wat kan leiden tot een teleurgesteld gevoel.

etiquette aan tafel
Lees ook: Welke etiquette komt er kijken bij het kerstdiner?

Doe tijdens de feestdagen eens iets anders

Samenkomen met familie en vrienden is ook niet vanzelfsprekend. De feestdagen kunnen voor mensen die een dierbare missen of eenzaamheid ervaren, erg zwaar zijn. Therapeuten adviseren dan iets speciaals te gaan doen. Boek bijvoorbeeld een paar dagen weg of bereid een gerecht waar u al maanden naar uitkijkt. Er worden ook veel maatschappelijke initiatieven georganiseerd rond de feestdagen. U kunt uzelf hiervoor aanmelden, maar ook inschrijven als vrijwilliger. Zo helpt u anderen en maakt u er samen iets moois van.

Voel u niet verplicht om te gaan

Hoewel het heel gezellig kan zijn om samen de dagen door te brengen, kunt u juist behoefte hebben aan tijd voor uzelf. Als u een uitnodiging ontvangt, voelt het soms als een verplichting en is het lastig om ‘nee’ te zeggen. Toch is het goed om voor uzelf te kiezen. Neem voldoende bedenktijd en en vraag uzelf af waarom u juist wel of niet wilt gaan. Heeft u geen zin, leg dat dan uit en verzin vooral geen smoesjes. Zo voorkomt u een schuldgevoel en kunt u nog meer genieten van de rust. Experts geven aan dat u het beste zo direct mogelijk kunt vertellen waar u tegen opziet. Geef aan dat u de uitnodiging waardeert, maar deze toch afslaat. Doe dit niet via een appje of een sms, maar ga het gesprek aan.

Plan niet te veel

Vindt u het toch leuk om zo nu en dan iemand te bezoeken tijdens de feestdagen, maar wilt u voorkomen dat de hele agenda vol is gepland? Dan kunt u het beste voor zoveel mogelijk afwisseling zorgen. Viert u pakjesavond? Plan die dag daarna niks en zorg voor voldoende ontspanning. Heeft u een kerstontbijt? Zorg dat er die middag en avond geen andere activiteiten op de planning staan. Zo neemt u voldoende tijd om weer nieuwe energie op te bouwen voor het volgende evenement.

Voorbereidingen voor de feestdagen

Ziet u niet per se op tegen de dagen zelf, maar krijgt u wel stress van alle voorbereidingen? Dan zijn daar genoeg oplossingen voor. Bespreek bijvoorbeeld eens met de familie of er niet een keer een maaltijd besteld kan worden of vraag of het geven van cadeaus niet een jaar kan worden overgeslagen. Bent u wel op zoek naar cadeaus, maar krijgt u al paniek van het idee dat u er voor op pad moet? Bestel de cadeaus online of vraag iemand u erbij te helpen.

cadeauregels
Lees ook: Alle cadeauregels op een rijtje

Kerstversiering

Geen groot fan van de feestdagen, maar wel van de feestversiering? Sla dit dan vooral niet over. Uit onderzoek blijkt, dat het ophangen van bijvoorbeeld kerstverlichting een stuk gelukkiger maakt. Dit komt doordat we de versiering associëren met de feestdagen uit onze jeugd, toen we nog in de Kerstman of Sinterklaas geloofde. De herinneringen brengen gevoelens van geluk en blijdschap in ons naar boven. Zelfs als er in die tijd een keer iets naars is gebeurd, zoals bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare, dan helpen de decoraties alsnog om met positieve gedachten daaraan terug te denken.

Bekijk het complete overzicht met wetenswaardigheden, recepten, nieuwtjes en tips over Sinterklaas, kerst en Oud en Nieuw. 

(Bron: AD, Menshealth, RTL, Libelle, sciencedirect, EenVandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (10)

  Styx says:

  In het verleden was het nog gezellig, maar als je inmiddels wat ouder bent, en met name single, dan is het helemaal niet zo ‘gezellig’ meer.

  En wat eens nog een thema was, is geworden tot een vreet en zuipfeest. En kijken en bekeken worden. En pochen met dure en nietszeggende zaken….en het narcisme viert hoogtij !

  Het komt hier op neer dat ik die dagen haat intussen, inclusief dit vreselijke klimaat: Ik lig liever op het strand in Bali !

  Gelukkig valt het in het weekend dit jaar….

   Jan65 says:

   Geheel met je eens.

  Justme58 says:

  Ik hou van de lichtjes, de kerstmuziek. Maar zoals het vroeger was, dat is weg. Vroeger gingen we met het hele gezin naar de nachtmis waar ze dan kerstliedjes zongen die je kende, echte nostalgische kerstliedjes. We zongen allemaal mee.
  Daarna gingen we naar huis terwijl de kerkklokken luidden. Thuis aten we aan een feestelijke gedekte tafel beschuit met muisjes en dronken thee. En daarna was het bedtijd. Verder geen bijzonderheden. Geen overdadige kerstdiners en zo. Toen ik mijn man leerde kennen belandde ik in de wereld van zo’n kerstdiner. Ik ben geen grote eter en zat na het voorgerecht al vol. Ik drink en drink nog steeds geen alcohol. Mijn schoonfamilie heeft dat nooit begrepen en ik begreep hen niet. Kerstmis was voor mij geen vreetfestijn maar iets wat ik niet echt onder woorden kan brengen.
  met mijn kinderen ben ik altijd naar de familieviering geweest in de kerk, mijn kinderen zongen in het kinderkerkkoor, ook dat was sfeervol. 1e kerstdag werd gourmet want ik ga echt geen uren in de keuken staan stressen.
  Ook nu komen de kinderen naar ons voor gourmet en we spelen gezelschapsspellen. Aan cadeautjes doen we niet.
  Voor corona ging ik nog steeds naar de familieviering, omdat dat zo leuk en ongedwongen is. De nachtmis heb ik een keer bezocht, ik kende de meeste Engelse liedjes niet, er was geen samenzang en geen klokkengelui na de mis. Ik vond het sfeerloos.
  Geef mij maar de Kerst uit mijn jeugd, maar die tijd komt niet meer terug.

  Strous J says:

  Meneer Styx,

  U heeft helemaal gelijk!
  Ik kan me daar helemaal in vinden!
  Vooral als je single bent! Inderdaad.
  Je wilt niet dat de kinderen zich verplicht voelen om je uit te nodigen. Zij hebben hun eigen leven.
  Zeker, 1 dag samen met de kids is gezellig, maar er zijn 2 dagen, waarvan je toch altijd alleen “zit”.
  Ik ben ook een moeder, die zich niet wil opdringen bij haar kinderen.
  En als vriendinnen al “bezet” zijn, blijft er maar 1 ding over en dat is alleen zitten met de 1 vd dagen.

  Lenny57 says:

  Het wordt nooit meer zoals het was……

  Sigrid says:

  Vorig jaar waren de kerstdagen een dieptepunt in mijn leven. Mijn man had de maand ervoor te horen gekregen dat hij ongeneeslijk ziek was. Hoe moet je de feestdagen dan doorkomen. Je moet er als partner wat van maken, terwijl je intens verdrietig bent.
  Dit jaar, zonder partner, laat ik het gewoon over me heen komen. Ik kijk wel wat er op me af komt. Niks hoeft. Ik denk dat de meeste mensen zich veel te veel laten beïnvloeden door wat moet. Hou het gewoon eenvoudig.

   Lenny57 says:

   Ik wens u veel sterkte in deze moeilijke tijd!

  Proefkonijn says:

  Er moet zoveel, en daar heb ik een hekel aan. Doe gewoon wat jij wilt.
  Of doe iets voor dak/thuislozen…

  Marjone says:

  Ik vind de feestdagen zo’n fake.
  Dan ineens worden we geacht lief te zijn voor elkaar met veel poespas en opsmuk in sommige gevallen. Het hele jaar zie je mensen amper maar dan moet het want het is kerst. In de oorlogsgebieden 2 dagen wapenstilstand… en daarna gaan ze weer. Ik vind het een hele moeilijke tijd. Probeer natuurlijk wel om toch een boom te plaatsen met lichtjes dat wil wel eens werken inderdaad. Ben dit jaar erg blij dat het gewoon een weekend is.
  Probeer er steeds wat van te maken maar poeh

  verontrust says:

  In 2019 verloren wij onze zoon met een eenzijdig ongeval. Langer geleden hadden we al eens een kind verloren aan een kortstondige ziekte. Mijn vrouw zou dit niet te boven komen.8 maanden later overleed zij aan een hartstilstand!ik heb haar nog proberen te reanimeren. De kerst en nieuwjaars dagen zullen nooit meer zijn wat ze waren. Wij vierden het al nooit uitbundig . Geen bijzondere dis. Ik ervaar nu wat het alleen zijn is. Want mensen, zijn schrale verstroosters . Dat kan ook niet zeg ik er gelijk bij,want … rouw kun je niet delen.
  En een gebroken hart syndroom bestaat. Heb het meegemaakt..