(bak)recept

Een (bak)recept verdubbelen of halveren? Let dan hierop

Niet altijd komen de hoeveelheden in een (bak)recept overeen met de hoeveelheid die u ervan wilt gebruiken. Kunt u het recept dan zomaar verdubbelen of bijvoorbeeld halveren? Het kan wel, maar er zijn een aantal zaken waarop u dan wel moet letten. We beschrijven ze hieronder.

Verhoudingen

Als een recept bedoeld is voor 4 personen, maar u wilt het voor 2 of juist 8 personen maken, dan zult u de verhoudingen heel precies moeten doorvertalen als u het recept verdubbelt of halveert. In tegenstelling tot andere recepten kunt u bij bakrecepten namelijk niet ietwat van de verhoudingen afwijken, maar moeten die precies kloppen.

Baktijd en temperatuur

Een belangrijk gegeven voor wanneer u afwijkt van de verhoudingen in het recept, is dat de baktijd dan ook meestal mee verandert. Dit komt doordat de vorm die u gebruikt dan meer of minder gevuld is. Valt uw baksel kleiner of platter uit, verkort dan de oventijd. Valt het baksel groter of hoger uit, verleng dan de oventijd. Anders loopt u het risico dat de buitenkant wel gaar wordt en de binnenkant niet of dat het in zijn geheel veel te (on)gaar wordt. Soms is het een kwestie van een aantal verschillende baktijden uit te testen, tot u tot het goede resultaat komt. Het kan in sommige gevallen ook helpen enigszins te experimenteren met de oventemperatuur om tot het beste resultaat te komen. In de meeste gevallen is de voorgestelde temperatuur echter meestal ook geschikt voor grotere en kleinere hoeveelheden.

Bakvorm en oven

Wat ook van invloed is, is het soort oven en de bakvorm die u gebruikt. Dus soms moet u sowieso even experimenteren tot u het gewenste resultaat verkrijgt. Op internet zijn overigens goede omrekentabellen te vinden voor als u de voorgestelde bakvorm niet in huis heeft en een andere wilt gebruiken.

Zoek soortgelijke recepten

Het kan ook de moeite waard zijn online of in uw kookboeken te speuren naar eventuele overeenkomende recepten. Die komen wellicht dicht in de buurt van de hoeveelheid die u wilt maken. Dat geeft een goede indicatie en u hoeft dan zelf een stuk minder te gissen of verschillende bakmethoden uit te proberen.

Maak niet te weinig of teveel

Als u eigenlijk maar een heel kleine portie wilt, kan het soms toch handiger zijn er net wat meer van te maken. Erg kleine porties zijn bijvoorbeeld lastig met een mixer te mixen en verbranden sneller in de oven. Als u een iets grotere portie maakt, kunt u het deel dat u op dat moment niet gebruikt bijvoorbeeld invriezen. Zodat u er nog een keer plezier van heeft. Of u kunt er een buur of iemand anders blij mee maken. Hetzelfde geldt voor erg grote hoeveelheden. Houd er rekening mee dat een cakedeeg lastiger luchtig wordt bij grotere hoeveelheden. En dat het daarnaast in uw keukenapparatuur, bakvorm en oven moet passen. Bak liever in tweeën of drieën als u er meer van nodig heeft dan in 1 keer past.

Andere recepten aanpassen

Wilt u buiten bakrecepten de hoeveelheden van andere recepten aanpassen, dan zult u merken dat u dan ook vaak de bereidingstijd moet verlengen al dan niet verkorten. Ook dat is een kwestie van uitproberen. Daarnaast is het in het geval van dit soort recepten vaak handiger om toch ook net wat meer te maken voor een andere keer. Anders zit u bijvoorbeeld met halve paprika’s of eieren, wat zonde is. In tegenstelling tot bakrecepten, kunt u hierbij overigens wel vaak net wat meer of minder van een bepaald ingrediënt toevoegen, zonder dat het hele gerecht daar sterk door beïnvloed wordt. Ook kunt u kijken naar alternatieven. In plaats van een zak wortels 1 winterpeen of miniversies van bloemkool of broccoli. Voor kruiden geldt: veel proeven en toevoegen tot het smaakt zoals u wilt. Pas daarbij op, want u kunt de smaak er nog wel mee aansterken, maar u kunt het niet meer uit het recht halen.

Zin gekregen om te bakken? Bekijk dan de vele bakrecepten op MAX Vandaag. Of kies voor één van de andere recepten

(Bron: 24Kitchen, Rutger Bakt, Laura’s Bakery, Kookidee)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Boes says:

  ik heb pas ontdekt dat ik niet zo goed tegen suiker kan. nu is mijn vraag of je zoetstof kunt gebruiken ipv suiker in bakrecepten en zo ja hoe bereken je dan de juiste hoeveelheid daarvan?
  vriendelijke groet Mevr.Boeschoten

   MAX Vandaag says:

   Beste mevrouw Boeschoten, bedankt voor uw reactie. Wij waren ook wel benieuwd of suiker in bakrecepten vervangen kan worden door zoetstoffen. Hier vindt u het antwoord: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/eten-drinken/suiker-in-bakrecepten-vervangen-door-zoetstoffen-kan-dat/