bakken

Voorkom naar de bodem zakkende noten of vruchten in uw cake met deze simpele truc

Bakt u weleens een cake gevuld met lekkers zoals noten, stukjes chocolade of fruit? Dan weet u waarschijnlijk ook dat deze extra ingrediënten tijdens het bakproces niet altijd gelijkmatig verdeeld blijven, maar al snel naar de bodem zakken. Gelukkig bestaat er een handige truc om dit te voorkomen.

Alle noten op één plek

Hoe dunner het beslag van uw baksel, hoe groter de kans dat ingrediënten als noten, fruit, chocolade of krenten naar de bodem zakken. Het lijkt niet uit te maken hoe goed u de ingrediënten door het beslag verdeelt, vaak eindigen ze toch op één en dezelfde plek. Een hap met alleen maar noten is natuurlijk niet zo lekker, daarom heeft bakker Jan Bekkers een handige oplossing voor die bakprobleem bedacht.

Laagje bloem

Aan 24Kitchen vertelt Bekkers: “Als ik vroeger krentenbrood maakte dan haalde ik de krenten eerst even door de bloem. Dit werkt natuurlijk met alles: chocolade, fruit en noten. Hierna spatelt u de ingrediënten voorzichtig door het beslag. Het laagje bloem zorgt voor extra grip, waardoor ze niet meer naar de bodem zakken.”

Weken maakt zwaar

Blijven de ingrediënten ondanks deze tip toch naar de bodem van uw baksel zinken? Dan kan dit mogelijk komen doordat u deze ingrediënten in een vloeistof heeft geweekt. Denk bijvoorbeeld aan rozijnen geweld in rum. Door dit proces worden de rozijnen zwaarder en zakken ze nog gemakkelijker naar de bodem van een taart of cake. Dep de rozijnen (of andere ingrediënten) daarom na het wellen altijd even voorzichtig droog met keukenpapier. Wanneer u de rozijnen na het deppen ook nog even voorziet van een laagje bloem, kan het haast niet meer fout gaan.

Meer baktips:

Mag u de ovendeur opendoen tijdens het bakken?

Cursus cupcakes bakken

Suiker in bakrecepten vervangen voor zoetstoffen, kan dat?

(Bron: 24Kitchen, Dagelijkse Kost Een)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Doriet says:

    Als je de vulling na 15 minuten er bovenop legt en zachtjes er in drukt blijft het ook beter in het midden van de cake of brood dan verder in de oven afbakken

    adry says:

    Heb alles geprobeerd wat hier boven beschreven is maar Aken nog steeds naar ondere