meel

Wat is het verschil tussen meel en bloem?

Meel en bloem. Met beide kunt u prima bakken, maar wat is het verschil tussen deze 2 producten?

Essentieel tijdens het bakken

Gaat u bakken? Dan is meel of bloem meestal één van de basisingrediënten. Welke van de 2 u moet gebruiken, hangt af van het soort baksel. Bloem wordt vaak gebruikt in taarten of cakes, terwijl meel ideaal is voor het bakken van brood.

Wat is het verschil?

Hoewel meel en bloem meestal niet voor exact dezelfde doeleinden worden gebruikt, is het in essentie wel hetzelfde product. De eerste winnaars van Heel Bolland Bakt, Rutger van den Broek, legt het uit op zijn eigen website: “Voor meel wordt de hele korrel van het graan gemalen, inclusief vliesjes, waardoor er een (volkoren)meel ontstaat. Perfect om bijvoorbeeld bruin brood mee te bakken. Bij bloem wordt dit meel gezeefd, zodat er een witte bloem achterblijft.” Bloem is dus gezeefd meel.

Dat er daadwerkelijk een verschil is tussen de 2 is ook te zien aan de structuur. Omdat meel niet gezeefd wordt bevat het nog kiemen en zemelen van het graan terwijl die bij bloem ontbreken. Het Voedingscentrum beschouwd volkorenmeel daarom ook als het meest gezonde van de 2.

Patentbloem

Bloem ontstaat dus als meel wordt gezeefd. Geen al te lastig productieproces, zou u zeggen, maar dat is soms toch wel het geval. Eén van de meest verkochte bloemsoorten in Nederland is patentbloem, eentje die niet direct ontstaat als het meel door de zeef valt. Voor patentbloem wordt alleen het binnenste gedeelte van de graankorrel gebruikt, waardoor een korrel dus eerst moet worden ‘uitgekleed’ voordat deze gemalen kan worden. Dit gebeurt in de fabriek, want hier zijn speciale walsen voor nodig die molenaars niet hebben.

Zelf aan de slag met meel of bloem

Door dit artikel zin gekregen in bakken? Op maxvandaag.nl vindt u alle recepten uit het MAX-programma Bak mee met MAX. Op de website van Heel Holland Bakt kunt u ook alle receptuur van de deelnemers van dit programma terugvinden

(Bron: Rutger Bakt, Broodsameklijk, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie