Laagjestaart van Pauline Leenders

Voor Pauline Leenders eindigde het Heel Holland Bakt-avontuur vlak voor de eindstreep. Ze haalde het net niet naar de finale. Maar ook voor Pauline geldt dat daarmee het plezier in bakken niet is verdwenen. In Tijd voor MAX maakt zij een laagjes taart naar eigen recept!

Ingrediënten:

Van de vanille cakes (3 x 15 centimeter):

  • 400 gram boter
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 400 gram suiker
  • 16 gram vanille suiker
  • 8 eieren
  • snufje zout

Van de lemoncurd:

  • 125 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 2 citroenen
  • 1 limoen
  • 2 eieren+ 1 eidooier

Van de Swiss meringue botercrème:

  • 480 gram suiker
  • 9 eiwitten
  • 750 gram boter
  • 3 theelepel vanille extract.
  • kleurstof

Cake-topper:

  • 100 gram isomalt
  • kleurstof

Bereidingswijze:

Van de vanille cake

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Meng de boter, suiker, vanille suiker tot een romig mengsel.
  3. Voeg de eieren toe.
  4. Voeg het zout en het zelfrijzendbakmeel toe
  5. Verdeel het beslag over 3 vormen (van 15 centimeter).
  6. Bak de cakes 60 minuten.

Van de lemoncurd:

  1. Verwarm de boter, suiker, sap en rasp van de citroenen en de limoen au bain-marie tot de boter is gesmolten.
  2. Haal de kom van het vuur en voeg de eieren toe.
  3. Zet de kom terug en verwarm tot 80 graden.
  4. Haal de lemoncurd door een zeef en laat afkoelen.

Van de Swiss meringue botercrème:

  1. Klop de eiwitten en suiker au bain-marie op tot de suiker is opgelost. Blijf roeren.
  2. Haal de kom van het vuur en klop op tot een stevige meringue.
  3. Voeg de boter in stukjes toe.
  4. Voeg de vanille extract toe en de eventuele kleurstof.

Opbouwen:

  1. Snij beide 3 cakes recht af.
  2. Spuit een dijkje botercrème op de eerste laag cake en vul het op met de lemoncurd.
  3. Plaats hier een plak cake op. Herhaal dit met de rest.
  4. Smeer af met de botercrème.

Cake-topper:

  1. Doe de isomalt in een pannetje en laat smelten.
  2. Voeg wat kleurstof toe en giet over een silicone matje.
  3. Laat dit in de gewenste vorm uitharden.

(Bron: Pauline Leenders / De foto is ter illustratie)

Geef een reactie