Kikkererwtensalade met zalm van Mounir Toub

Kikkererwtensalade met zalm van Mounir Toub

De ramadan komt er weer aan. Voor degenen die meedoen heeft Mounir Toub een kookboek samengesteld. Overdag mag tijdens de ramadan niks gegeten of gedronken worden, maar na zonsondergang wel. En dan is het aan te raden om goed en gezond te eten. Deze kikkererwtensalade met zalm en opgeklopte feta is een goed voorbeeld daarvan. Maar ook lekker om tijdens andere periodes in het jaar te eten.

Ingrediënten, voor 4 personen

  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 6 tot 8 wortels, schoongemaakt en in schuine plakjes
  • 2 eetlepels roomboter
  • 3 blikjes kikkererwten (à 200 gram), uitgelekt en afgespoeld
  • 4 zalmfilets met huid (à 160 gram)
  • 300 gram gesneden boerenkool
  • extra vierge olijfolie, om mee te besprenkelen

Voor de opgeklopte fetaroom

  • 100 gram zure room
  • 100 gram ricotta
  • 100 gram feta
  • blaadjes van een half bosje bladpeterselie, gewassen en gedroogd, plus extra om mee te garneren
  • zout en versgemalen zwarte peper

Extra nodig

  • keukenmachine
  • grote koekenpan

Bereiding kikkererwtensalade

Breng in een pan water met een snuf zout aan de kook en blancheer de wortel 3 minuten. Giet af en laat uitlekken. Doe intussen voor de geklopte fetaroom de zure room, ricotta, feta en peterselie in een keukenmachine. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Verhit 1 eetlepel roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kikkererwten met wat zout en peper 3-5 minuten, tot ze gekleurd zijn. Haal de kikkererwten uit de koekenpan en verhit weer 1 eetlepel roomboter. Leg de zalmfilets op de huid in de pan. Probeer ze niet te bewegen en wacht tot de garing tot halverwege de filets komt. Zet dan het vuur uit en laat de andere kant van de zalm nog 30-60 seconden doorgaren. Als je denkt dat de zalmfilets bijna gaar zijn, schep je ze uit de pan; ze garen namelijk nog een beetje door.

Verdeel de boerenkool over een grote schaal of vier borden en besprenkel met de extra vierge olijfolie. Verdeel de wortel en kikkererwten erover, breng op smaak met zout en peper en leg de zalmfilets erop. Voeg een klodder opgeklopte feta toe, garneer met de bladpeterselie en geef de rest van de fetaroom er in een schaaltje bij.

Tip van Mounir

Ik vind het zelf het lekkerst als gebakken zalm nog een beetje rauw vanbinnen is.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Mounir Toub. Foto: Mitchell van Voorthuizen)

Geef een reactie