kamelenmelk

Kamelenmelk is in opkomst én bijzonder gezond

Melk van een koe kent iedereen en dat van de geit is ook steeds gebruikelijker, maar heeft u al eens kamelenmelk geprobeerd? Dit type melk is in opkomst en bovendien erg gezond.

De witte motor

‘Melk, de witte motor’, luidt de slogan van de campagne die melkdrinken in de jaren 80 en 90 moet promoten onder de Nederlandse bevolking. Met melk wordt dan koemelk bedoeld, een melktype dat inmiddels helemaal niet meer zo gezond wordt bevonden als destijds. Toch is de campagneslogan nog steeds relevant, want andere soorten melk hebben wel een goed imago. Dat van de geit wordt bijvoorbeeld gezien als een gezonder alternatief voor koemelk. Hetzelfde geldt voor melk van kamelen.

Gezond én lekker

Deze melk bevat 3 keer zoveel vitamine c dan koemelk, bevat weinig vet en is rijk aan ijzer. Bovendien zit er weinig betalactoglobuline in, het eiwit dat een rol speelt bij het ontwikkelen van een koemelkallergie. Ook veroorzaakt melk van een kameel veel minder maag- en darmklachten, weet de De Wereldvoedselorganisatie (FAO) al in 2006 te vertellen. Ook zijn er in andere landen onderzoeken gedaan naar het verband tussen diabetes en kamelenmelk. In India hebben wetenschappers aangetoond dat dagelijks kamelenmelk drinken de bloedsuikerspiegel stabiliseert, waardoor diabetespatiënten minder insuline hoeven te spuiten. Deze onderzoeksresultaten worden nog niet onderschreven door westerse wetenschappers. Zij willen eerst zelf onderzoek doen.

Daarnaast smaakt kamelenmelk, dat trouwens meestal afkomstig is van een dromedaris, erg naar koemelk. Dat komt omdat beide dieren vooral gras eten, wat voor een groot deel de smaak van de melk bepaalt. Vooral voor mensen die geen koemelk drinken en geitenmelk niet lekker vinden, is dit goed nieuws.

Kamelenmelk uit Nederland

Hoewel kamelenmelk dus een goed alternatief is voor koemelk, is het nog lang niet zo breed verkrijgbaar. In Europa is er maar 1 kamelenmelkerij. Deze staat in het Brabantse plaatsje Berlicum en is in handen van de familie Smits. Het bedrijf heeft sinds 2006 dromedarissen en beschikt inmiddels over meer dan 80 dieren. De melk die deze dieren geven wordt op de boerderij verkocht en in in (biologische) winkels. Ook kan de Nederlandse kamelenmelker het thuissturen en exporteren zij melk naar andere landen. Omdat dit type melk zeldzamer is, is het wel een stuk duurder dan koemelk.

Meer lezen over melk

Is uw interesse gewekt? Lees dan ook deze andere verhalen over melk.

Koken met karnemelk: het kan

Darmklachten door lactose uit koemelk

Niet alle biologische melk is ook echt biologisch

(Bron: website kamelenmelkerij, Volkskrant, Gooi- en Eemlander, NU.nl), KU Leuven, archief)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Melk is voor zuigelingen, niet voor volwassenen. … Koemelk is zo ingeburgerd (als supermarktproduct), dat niemand beseft, dat melkproductie roofbouw betekend op een dier, dat daardoor een onnatuurlijk bestaan lijdt (met lange ij). Denk je eens in dat jonge vrouwen, elk jaar zwanger worden gemaakt, om ze daarna, zo lang mogelijk en zoveel mogelijk, machinaal te melken en die melk te verkopen in de supermarkt. … Dierlijke melkproductie, is louter bedoeld om een kalfje te voeden totdat het zelf voedsel kan zoeken. In de gekte van de commercie, wordt paardenmelk verkocht, kamelenmelk verkocht, geitenmelk verkocht, schapenmelk verkocht. Allemaal met fantastische verhalen over voedingswaarden, geneeskrachtig werking en gezondheid. Allemaal onzin. Het draait alleen om winst, om geld, om uitbuiting van dieren. Nog even en we kunnen varkensmelk kopen en hondenmelk kopen, omdat we daarmee harder kunnen lopen en hoger kunnen springen. Laat je niet gek maken en stop met melkconsumptie. Trouwens dat gaat in de toekomst toch veel minder worden, nu koeien de schuld krijgen van CO2 productie en nu massaal geslacht gaan worden, om de aarde te redden. Als er veel minder koeien zijn, is er veel minder melk(producten) in de supermarkten verkrijgbaar en is het vanzelf veel minder gezond. Dan wordt de slogan veranderd van “Melk moet meer” naar “Melk mag niet meer”. Onthoudt deze woorden.