Lucas met zijn moeder. Hij heeft diabetes, Diabetes Fonds

Iedereen vrij van diabetes, dat is het doel van het Diabetes Fonds

In vrijheid genieten van een lang en gezond leven is niet vanzelfsprekend. Want elke week krijgen meer dan 1.000 mensen te horen dat ze diabetes hebben. Iedereen kan het krijgen, ongeacht leeftijd, leefstijl of achtergrond. En dat moet veranderen vindt het Diabetes Fonds. Het fonds maakt zich sterk om diabetes te voorkomen en te genezen. En om daar meer aandacht voor te vragen, staat de uitzending van Tijd voor MAX op 22 maart 2023 in het teken diabetes.

Met diabetes valt niet ‘prima te leven’

Het is een van de grootste gezondheidsberovers van deze tijd. In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes. En dit aantal blijft groeien. Met diabetes valt niet ‘prima te leven’, zoals weleens wordt gedacht. Integendeel: het is vaak het begin van allerlei gezondheidsproblemen. De ziekte heeft een enorme impact op de dagelijkse manier van leven. Of het nu gaat om type 1 of type 2, er bestaat altijd een verhoogd risico op ernstige complicaties zoals schade aan ogen en zenuwen, soms met blindheid of amputatie tot gevolg.

In Tijd voor MAX de verhalen van Rafi en Lucas

In Tijd voor MAX het verhaal van Rafi (8 jaar), hij heeft diabetes type 1. Sinds hij de diagnose diabetes heeft gekregen, staat zijn leven dag én nacht in het teken van de ziekte. Vader Murat: “Over 15 of 30 jaar kunnen zijn hart en vaten, zenuwstelsel, ogen, nieren en voeten blijvende schade hebben opgelopen. Zijn levensverwachting is lager dan die van ons. Dat maakt mij emotioneel kapot.” Ook wordt het verhaal van Lucas (4 jaar) en zijn ouders verteld. Ruim anderhalf jaar geleden wordt Lucas heel ziek. Na een bezoek aan de huisarts krijgen ze te horen dat hij diabetes heeft. Hun leven komt in een sneltreinvaart, waar de ouders en Lucas in mee moeten gaan. Die trein is helaas nog steeds niet tot stilstand gekomen.

Baanbrekende therapie

In de uitzending is ook internist en onderzoeker prof. dr. Eelco de Koning te gast. Samen met het Diabetes Fonds, het fonds doet veel aan onderzoek, strijdt hij voor een leven vrij van diabetes. In een groot samenwerkingsverband werkt hij hard aan een nieuwe therapie, namelijk het ontwikkelen van insulineproducerende cellen en een goede verpakking van deze cellen.

Met deze baanbrekende therapie zal het lichaam weer zelf insuline aanmaken. Dit zou betekenen dat mensen niet meer in de greep van de ziekte worden gehouden en vrij zijn van diabetes. Prof. dr. Eelco de Koning: “Als je me 5 jaar geleden had gevraagd: zou je dit nu al kunnen bereiken? Dan had ik gezegd: dat zou ik wel willen, maar of dat zou lukken geen idee.”

Verder te gast

Naast de verhalen van Lucas en Rafi en prof. dr. Eelco de Koning zijn onder anderen wetenschapsjournalist Diederik Jekel en directeur van het Diabetes Fonds Diena Halbertsma te gast. Tineke Schouten treedt op.

Over het Diabetes Fonds

Het Diabetes Fonds zet zich in om diabetes te voorkomen, in de toekomst deze ziekte te genezen en de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte te verbeteren. Zodat zij kunnen leven zonder dagelijkse zorgen en de angst voor complicaties en zo mensen met diabetes hun vrijheid terug te geven. Al 40 jaar maakt het fonds onderzoek mogelijk en zet het zich in om iedereen te helpen om gezonder te leven, dankzij de inzet van donateurs en vrijwilligers. Daardoor zijn er belangrijke doorbraken gekomen, dat betekent een steeds betere behandeling van de ziekte. Het fonds zet zich elke dag vol overtuiging en optimisme in voor een toekomst waarin generatie na generatie diabetesvrij kan leven.

Iedereen vrij van diabetes, daar vecht het Diabetes Fonds voor. Zij investeren in onderzoek, voorlichting en praktische oplossingen. Dat kunnen ze niet zonder uw steun. Helpt u  mee? Bel 0800-1130 (gratis) of word donateur via de website

Tijd voor MAX is te zien op 22 maart 2023 om 17.10 uur op NPO 1.

Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

(Foto: Lucas en zijn moeder © Diabetes Fonds)

Geef een reactie