thee opwarmen

Is thee opwarmen in de magnetron een goed idee?

Een kop thee koelt snel af, maar wegspoelen is zonde. Opnieuw opwarmen lijkt dan logisch. Maar is koude thee opwarmen in de magnetron wel veilig? Wij zochten voor u uit.

Thee in de magnetron

Een kop thee zetten we doorgaans door water te koken in een waterkoker of fluitketel. Een andere optie is thee bereiden in de magnetron. Uit onderzoek aan de Universiteit van Newcastle blijkt, dat het zetten van een kop thee in de magnetron zelfs voordelen heeft. De methode die volgens het onderzoek het beste werkt is:

  • Zet een mok met koud water en een theezakje 30 seconden in de magnetron.
  • Haal de mok eruit en laat het nog een minuut, met het theezakje in het water, staan.

De  betrokken onderzoeker, dr. Quan Vuong, ontdekte dat de natuurlijke producten in het theezakje, op deze manier, beter hun smaak afgeven dan wanneer u thee zet met water uit de waterkoker.

Smaak van thee

Hoe thee smaakt, wordt bepaald door de temperatuur van het water. Iedere theesoort heeft een andere watertemperatuur nodig. Zo smaakt groene thee het beste bij een temperatuur van 70-80 graden.

Hoe heet het water in de magnetron wordt, is lastig te bepalen. Dit komt doordat de magnetron het water opwarmt door middel van elektromagnetische straling, de hoeveelheid hiervan wordt aangegeven in wattage (watt). Watt omrekenen naar temperatuur is niet mogelijk, daarom kunt u bij het opwarmen van water in de magnetron, het best kijken naar de hoeveelheid watt en het aantal seconden dat u de magnetron instelt. Hierbij geldt: hoe hoger de wattage, hoe sneller het water opwarmt.

Niet zonder gevaar

Dat lastig inschatten van de temperatuur heeft nog een keerzijde en kan zelfs gevaarlijk zijn. Want het water kan, ondanks dat het niet heeft gekookt, gloeiend heet zijn. Ook de mok komt heet uit de magnetron, waardoor u uw handen kunt branden. Het kan ook dat, door de straling van de magnetron, alleen de bovenste laag van het theewater opgewarmd wordt. Dit komt omdat de hitte in de magnetron van boven komt. Toch kunnen we volgens het Voedingscentrum prima thee opwarmen in de magnetron. “Ons advies is wel om de mok een keer te draaien en in het water te roeren”, aldus het Voedingscentrum tegen Radar. Al met al gaat het gewoon zetten van een kop thee met de waterkoker of de fluitketel minstens zo snel en levert relatief gezien weinig gevaar op.

 (Bron: Universiteit Newcastle, consumentenbond, Radar, Voedingscentrum, Feeling.)

Geef een reactie