fruit

Hoe zit het? Is 2 stuks fruit per dag eten altijd genoeg?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: is 2 stuks fruit op en dag eten altijd genoeg?

Meetbare maatstaaf

Dagelijks 250 gram groente en 2 stuks fruit. Zo luidt het advies van het Voedingscentrum. Door dit te eten krijgt u genoeg bouwstoffen binnen en dat is natuurlijk erg belangrijk om het lichaam in goede conditie te houden. Of u dat haalt of niet is wat de groente betreft vrij makkelijk te achterhalen. 250 gram is immers een meetbare eenheid.

Is 2 stuks altijd genoeg?

2 stuks fruit is op zich ook concreet, maar fruit is er in heel veel soorten en maten. Zo eet de één liever een groot stuk fruit, zoals een appel, terwijl de ander het liever op aardbeien of bessen houdt. 1 bes staat feitelijk gezien gelijk aan 1 stuk fruit, maar wie 2 besjes eet op 1 dag eet krijgt haalt de fruitnorm vermoedelijk niet.

Andere beschrijving

Wij gaan daarom op zoek naar een iets meer omlijnde beschrijving voor hoeveel fruit u écht op een dag zou moeten eten. Deze vinden wij op de website van het Voedingscentrum.

Daar schrijft de voorlichtingsorganisatie dat zij Nederlanders adviseert dagelijks 2 porties fruit te eten. 2 porties laat ook nog vrij veel aan de verbeelding over, maar het Voedingscentrum noteert na het noemen van die 2 porties dat die porties samen wel zo’n 200 gram moeten vertegenwoordigen.

In veel gevallen betekent dit dus dat u wel degelijk meer dan 2 stuks fruit op 1 dag moet eten. 2 mandarijnen weggen immers geen 200 gram, net als 2 kiwi’s of 2 kleine bananen. 2 mandarijnen en 1 peer zijn dan weer wel genoeg, net als 2 kiwi’s en 1 kleine banaan. Voor meer voorbeelden van hoe 200 gram fruit eruit ziet kunt u kijken op de website van het Voedingscentrum.

Conclusie

Letterlijk 2 stuks fruit op 1 dag eten is vaak niet genoeg. Per dag heeft u in totaal 200 gram fruit nodig, een gewicht dat veel fruitsoorten niet aantikken per tweetal.

Als u er zeker van wilt zijn dat u voldoende fruit eet kunt u de keukenweegschaal erbij pakken of er eentje aanschaffen als u er geen heeft. Zo weet u of u de 200 gram haalt.

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een reactie