appelpitten

Hoe (on)gezond zijn appelpitten?

“An apple a day, keeps the doctor away”, is een gevleugelde uitspraak die aangeeft dat elke dag een appel eten hartstikke gezond is. Hij zit bomvol vitamine en mineralen dus een terecht verantwoord tussendoortje. Maar hoe zit dat met de appelpitten, zijn die net zo gezond? Kan het geen kwaad als we die doorslikken of is dat gevaarlijk? 

Beter niet doorslikken

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is beter om de appelpitten niet door te slikken. Dat geldt overigens ook voor pitten van peren en abrikozen. Maar ook van steenvruchten als pruimen, kersen en perziken. De pitten bevatten gifstoffen die in ons lichaam omgezet worden in cyanide (blauwzuur). De pitten van druiven, (water)meloen, kiwi’s en aardbeien kunt u gewoon doorslikken.

Error: Ongeldige post ID.

Appelpitten bevatten gif

Enige nuance is wel op zijn plaats, want appelpitten in zijn geheel doorslikken kan echt niet direct kwaad. Ze ontkiemen niet in ons lichaam en gaan onverteerd via de natuurlijk weg in zijn geheel naar buiten. Het gif komt pas vrij als de pit fijn wordt gemalen, dus bijvoorbeeld als we erop zouden kauwen. Maar ook als we de hele appel in een blender doen en vermalen. Dit wordt sterk afgeraden.

De hoeveelheid giftige stoffen in appelpitten is overigens zo laag, dat er geen reden is tot onrust als u toch eens een pitje doorslikt. De dosis die u binnenkrijgt is dusdanig klein dat onze lever dit goed af kan breken en afvoeren uit ons lichaam. Om een gevaarlijke dosis binnen te krijgen moet u grote hoeveelheden eten.

Bij GFT-afval

De appelpitten kunt u dus beter niet eten, maar wat kunt u er dan wel mee doen? Ze mogen met het klokhuis bij het GFT-afval. Fruitkwekers gebruiken de pitten om weer nieuwe bomen te planten. Om dit zelf te doen is nog een hele klus. Daar is meer voor nodig dan een paar pitten. U hoeft dus ook niet bang te zijn dat als u de pitten in de natuur achterlaat er overal appelbomen ontstaan.

(Bron: Nu.nl, Quest, Voedingscentrum, Gezondheid.be)

Geef een reactie

Reacties (6)

  Tijd zat says:

  Ik ben nu 68 jaar en mijn gehele leven eet ik de gehele appel op.
  Iedere dag 1 tot 3 appels.
  Door zelfs het steeltje op te eten ben ik van het roken afgekomen.
  Hoe slecht is dit alles?
  Ik voel mij prima.
  Zo giftig zijn de pitten blijkbaar niet.?

  dinirosa says:

  heb m.n hele leven appels en pitten gekauwd en doorgeslikt alleen de bleesjes van de appel niet. ben 85
  zo slecht ?????

  dominic1950 says:

  Ook ik (nu 71 jaren jonk) eet al vele jaren de appelpitten. Ik kauw ze juist goed fijn. Geregeld eet ik één appel (het Britse advies volgend) per dag. Onze dochter had ooit eens ergens gelezen dat er stoffen inzaten die een natuurlijke afweer tegen kanker opleverden. Advies gevraagd bij mijn huisarts. Die had geen échte bezwaren.

  Riny6 says:

  Wat een nonsens over die appelpitten. Hebben een lekkere amandel smaak net zoals andere pitten die U niet aanbeveelt, maar wel lekker zijn.Blauwzuur zit in de bessen van de vlierbes,daar maakte ik vroeger wijn van.
  Overigens de pitten kun je goed zaaien in het voorjaar en het 2e jaar uit elkaar zetten.Dan krijg je na een paar jaar appelboompjes met allemaal nieuwe rassen.Sommige zullen smaken,maar de meeste appeltjes blijven te klein,dus opruimen.

  Jeanmarchand says:

  Aan al die appelpitten Slikkers. De concentratie gif is inderdaad klein. Maar we slikken al genoeg gifstoffen. Als je nu weet dat de pitten extra gif bevatten die je makkelijk kan mijden.., dan blijf je daar toch van af! Iemand zegt juist dat dit zelfs lekker is en naar amandelen smaakt. Is dat nu net de smaak van blauwzuur! Een sterk gif dat nog meer in steenvruchten en vooral pruimen of specifiek ‘reine claude’ en kersen zit.
  hln.be/buitenland/drie-kersenpitten-worden-man-bijna-fataal~a0eafcb2/

  Liesbeth SterkenburgSpoormaker says:

  Doe de pitten van mijn kweeperen in de soep. Geeft een heerlijke smaak aan de soep.