champignons

Hoe lang kunt u champignons goed bewaren?

De champignon is een populaire groentesoort. Volgens het Voedingscentrum eten wij er in Nederland zo’n 2,5 tot 3 kilo per persoon per jaar van. De witte champignon is het populairst. Maar hoelang blijft een champignon eigenlijk goed en hoe kunt u ze het best bewaren?

Champignon is schimmel

Champignons blijven het best bewaard in de koelkast, hier kunt u ze best een poosje laten staan. Toch blijft een champignon een schimmel, dus kunt u niet aan deze groentesoort zien dat hij niet meer eetbaar is, omdat er bijvoorbeeld schimmel op zit. Wel kunnen champignons onsmakelijke vlekken krijgen en zacht worden.

Kijk naar de sporen

Er zijn ook andere kenmerken waaraan u kunt zien dat een champignon mogelijk te oud is om nog op te eten. Begin met kijken naar de sporen van de champignon. Patrick van Zuiden, eigenaar van restaurant Savarin in Rijswijk legt uit aan het Algemeen Dagblad: “Dat zijn de kleine schijfjes die verborgen zitten tussen de steel en de hoed van de champignon, hierin ligt het zaad van de champignon verborgen. Bij een verse champignon breken de sporen af als u er met uw hand langs gaat. Begint de champignon slecht te worden, dan worden de schijfjes week en zacht. Hierdoor kunt u de sporen niet meer zo gemakkelijk afbreken als bij een verse champignon.”

Verkleuring

Ook gaat een champignon naar verloop van tijd verkleuren. De eens witte champignon krijgt dan een bruine kleur. Toch hoeft dat niet direct te betekenen dat de champignon niet meer eetbaar is. “U kunt ze in zo’n geval nog altijd gebruiken als smaakmaker, bijvoorbeeld voor een soep of saus. Presenteert u de champignon als groente, dan zou ik toch een verse champignon aanraden,” aldus Van Zuiden. Champignons die al wat langer liggen en bruin of zacht zijn geworden zijn vaak zelfs wat sterker van smaak waardoor ze ideaal zijn in bijvoorbeeld een lekkere champignonsoep.

Verschrompeling

Heeft u uw champignons echt heel lang laten liggen? Dan ziet u dat meestal aan de mate van verschrompeling. Het is een beetje te vergelijken met een oude huid. Als u dan met uw hand over de hoed heen strijkt, komt de bovenste schil vaak los, dan zou ik de champignon echt weggooien.” U wordt in veel gevallen overigens niet per se ziek van het eten van een verschrompelde champignon, maar vers is toch een stuk lekkerder.

(Bron: Algemeen Dagblad, Voedingscentrum)

Geef een reactie