Het aspergeseizoen is geopend

Geheel volgens traditie is op donderdag 13 april 2016, de tweede donderdag van april, het aspergeseizoen geopend met de benoeming van de aspergeambassadeur. In 2016 is dat chefkok François Geurds.

Proef de lente!

De opening vond plaats op het SS Rotterdam, het stoomschip dat ruim 40 jaar de wereldzeeën heeft bevaren. Met het thema Proef de lente! Met de stroom mee wordt verwezen naar de reis die de asperges af moeten leggen vanuit het zuiden naar Rotterdam. Het overgrote deel van alle Nederlandse asperges (95 procent) komt namelijk uit zuidelijk Nederland. De Maas vormt de verbinding tussen het aspergegebied en Rotterdam.

Geschiedenis van de asperge

De asperge is al 5000 jaar bekend als groente, geneeskrachtig kruid en versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamië, het gebied rondom het huidige Irak en Iran. Door de eeuwen heen heeft de asperge een lange weg bewandeld om uiteindelijk via Italië en Frankrijk begin twintigste eeuw in Nederland te aarden. De Nederlandse aspergecultuur is dus ‘slechts’ zo’n 100 jaar oud. Pas na de Tweede Wereldoorlog is de aspergecultuur echt tot leven gekomen.

Verschillende soorten

Er bestaan verschillende soorten asperges. Het meest gangbaar zijn de witte en groene asperges. Witte asperges zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, daarom hebben ze ook die witte kleur. Groene asperges komen gewoon boven de grond uit en hebben dus wel zon gezien.

Asperges bereiden

Asperges bereiden is een secuur klusje, vooral als het om de witte gaat, die moeten op de juiste manier geschild worden. Maar hoe doet u dat? We vroegen het culinair journalist Janny van der Heijen: “Schil de asperges van boven naar beneden rondom met een dunschiller, wees niet te zuinig. Breek of snijd vervolgens een stuk van het onderkantje af, u kunt eenvoudig voelen waar de steel buigzaam wordt, daar kunt u hem afsnijden! Groene asperges hoeft u niet te schillen, daar kunt u gewoon een stukje van de onderkant afsnijden en ze zijn klaar voor gebruik.”

Recept van Janny: Asperges met garnalen en botersaus

Natuurlijk vroegen we Janny van der Heijden ook om haar favoriete recept met asperges: “In dit recept vindt u al het goede van onze Nederlandse bodem. Hollandse garnalen, door onze Zuiderburen grijze garnalen genoemd, hebben een iets zoeter aroma dan roze garnalen uit Noord Europa. Ze passen daarom goed bij asperges!”

Ingrediënten:

  • 1 kilo (witte) asperges
  • 60-75 gram (room)boter, in blokjes
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • 1 takje dille of enkele takjes peterselie
  • Krieltjes

Bereiding:

Schil verse asperges rondom met een dunschiller van boven naar beneden en snijd een stuk van de onderkant. Breng water met zout aan de kook en laat de asperges beetgaar koken in ca. 8-10 minuten. Draai het vuur dan uit en laat de asperges met gesloten deksel zo nog een minuut of 5 staan.

Verwarm intussen de boter op laag vuur en schep het melkachtige deel wat boven komt drijven van de boter af.

Hak de groene kruiden. Neem de asperges uit de pan en laat ze uitlekken. Verdeel over de borden.

Voeg  de garnalen en groene kruiden aan de boter toe en warm kort door. Meng de kruiden en garnalen pas op het laatste moment door de boter omdat de garnalen anders wat taai worden en de kruiden aan smaak afnemen.

Schep het garnalenmengsel over de asperges en serveer het geheel eventueel met kleine krieltjes bestrooid met zeezout.

Eet smakelijk!

 

We zijn uiteraard ook benieuwd naar uw favoriete recept met asperges. Laat het achter in de reacties!

Geef een reactie