Witte asperges liggen in een mandje op de aarde waar ze uitkomen.

Asperges zijn al langzaam verkrijgbaar, maar nog niet volop

Liefhebbers kijken er al naar uit: het aspergeseizoen staat op punt van beginnen. De eerste asperges zijn inmiddels verkrijgbaar, maar toch moeten we nog heel even wachten op de grote hoeveelheden. We leggen uit hoe het zit.

Asperges zijn steeds eerder verkrijgbaar

Waar eerder asperges vanaf eind april verkrijgbaar zijn, is dat tegenwoordig ook al vanaf februari. Dat komt omdat de groente ook in kassen wordt verbouwd. Door de warmte daarin groeien de stengels sneller en kunnen ze eerder gestoken worden. Al zijn de asperges uit de volle grond ook wel eerder verkrijgbaar dan vroeger. Vanaf maart zijn die vaak ook al klaar.

Zachte winter, maar wel nat

2024 is wel een moeilijk jaar voor de asperge. We hebben een zachte winter gehad, dat zorgt ervoor dat asperges eerder gaan groeien. Maar de vele regen maakt het dan weer lastig. De teelt komt daardoor later op gang, op de meeste plekken. In Nederland wordt de groente voor het grootste gedeelte in Limburg en Noord-Brabant geteeld.

asperges
Lees ook: Asperges geven plas specifieke geur, maar niet iedereen ruikt dit

De eerste asperges van het land zijn er al

Maar ook in Brabant zijn de verschillen groot. Zo heeft een aspergeboer uit Gemert begin maart al 25 kisten met het witte goud uit de grond gehaald. Hij was zelf ook verbaasd dat ze er al zo vroeg zijn, vertelt hij aan Omroep Brabant. “Het is uniek. Ik was er nog niet klaar voor”, zegt hij lachend tegen de regionale omroep. Hij is namelijk zijn winkel nog aan het verbouwen. Ook het seizoenspersoneel was nog niet begonnen.

Maar bij anderen is het nog te nat

Een andere aspergeboer, uit Schijf, vraagt zich af of hij voor de Pasen al asperges heeft. Zijn land is nog veel te nat, waardoor hij er geen werkzaamheden kan uitvoeren. Hij kan pas veel later op gang komen, vertelt hij aan BN De Stem.

Het aspergeseizoen duurt nog tot eind juni

Wanneer het aspergeseizoen echt losbarst, kunnen we nog wel even genieten van de groente. Tot eind juni zijn ze goed verkrijgbaar. Een tip van ons, wanneer u ze langer wilt bewaren: vries de asperges in. We leggen in dit artikel uit hoe u dat het beste kunt doen.

Hoe weet u of asperges vers zijn?

Komt u nu al asperges tegen en wilt u weten of ze wel echt vers zijn? Dat kunt u testen. Beweeg 2 asperges over elkaar. Wanneer ze een piepend geluid maken, dan zijn ze kakelvers. Let ook op de onderkant, dat deze niet uitgedroogd is. Daarnaast horen ze lichtglanzend te zijn en natuurlijk wit van kleur. Meer over het bewaren, schillen en koken leest u in dit artikel.

Recepten met asperges

(Bron: MAX Magazine, Verse Oogst, Omroep Brabant, BN De Stem. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie