Hartige soezen

Hartige soesjes

Soesjes met een zoete vulling zijn al heerlijk, maar deze hartige soezen kunnen er ook wat van. Vul ze met een niet te jonge kaas, dan smaakt de vulling net wat pittiger.

Ingrediënten:

Voor het soezendeeg:

  • 100 gram water
  • 100 gram melk
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem, gezeefd
  • 200 gram ei (circa 4 stuks)
  • snuf zout

Voor de kaascrème:

  • 100 gram boter
  • 100 gram geraspte kaas (liefst niet te jong)
  • 50 gram slagroom
  • mosterd naar smaak
  • zout en peper

Voor de afwerking:

  • geraspte kaas, kleine stukjes brie en/of flinters ham naar keuze

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Breng het water en de melk met de boter in een pan aan de kook. Neem de pan van het vuur, voeg onmiddellijk de bloem en het zout toe en roer goed. Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende met een spatel tot er een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. Neem de pan weer van het vuur en doe het beslag over in een mengkom. Klop eerst de ergste hitte van het beslag af en voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat u het volgende ei toevoegt. Doe het beslag in de spuitzak en spuit het in doppen van gewenste grootte op de bakplaat. Bak de soezen circa 20 minuten; de precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de soezen. Laat afkoelen.

Klop voor de kaascrème de boter op tot hij wit en luchtig is. Voeg de geraspte kaas toe en meng goed. Verwarm de slagroom licht in een pannetje en voeg toe aan de botermassa. Klop op tot een mooie mousse en breng op smaak met mosterd, zout en peper.

Doe circa twee derde van de kaascrème in de spuitzak met het gladde spuitmondje. Prik de onderkanten van de soesjes met een mesje in en vul ze met de kaascrème. Vul de spuitzak met gekarteld spuitmondje met de overgebleven kaascrème en maak de soesjes af met een mooie toef crème. Decoreer met geraspte kaas, blokjes brie of kleine flinters ham.

Geniet ervan!

Geef een reactie