Geroosterde flespompoen met kip van Sandra

Het is weer herfst! En als u aan de herfst denkt, dan denkt u aan pompoenen. Sandra Ysbrandy geeft er een eigen twist aan de flespompoen.

Ingrediënten:

  • 1 flespompoen
  • 2 eetlepel olijfolie
  • snuf zeezout
  • 50 gram boter
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel sambal
  • 2 eetlepel pindakaas
  • 2 eetlepel krenten, gewassen
  • 1 citroen, schil en sap
  • handje verse bieslook
  • handje verse platte peterselie
  • 300 gram kippendijenfilets
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • peper en zout
  • 2 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.  Was de pompoen en snijd de pompoen in de lengte doormidden. Verwijder met een lepel de zaadjes. Leg de pompoenhelften op een bakplaat of ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met wat zeezout. De pompoen gaat nu (afhankelijk van de grootte) ongeveer 30 minuten in de oven tot de pompoen gaar is. Dit kunt u controleren door er met een vork in te prikken. Het vruchtvlees moet zacht zijn.

Leg ook de kippendijenfilets op een bakplaat of in een ovenschaal. Strooi er paprikapoeder, peper en zout overheen en besprenkel met olijfolie. Gaar tegelijk met de pompoen 30 minuten in de oven.

Maak intussen de saus. Doe de boter in een steelpan en laat licht bruin kleuren. De boter ruikt nu heerlijk nootachtig. Voeg knoflook en sambal toe. Roer de pindakaas erdoor. Haal de pan van het vuur af en laat de smaken nog een paar minuten intrekken.

Haal de pompoen uit de oven. Giet de saus eroverheen. Rasp er wat citroenschil over en besprenkel met het citroensap.  Garneer met krenten en verse fijngehakte bieslook.

De pompoen kunt u met de schil opeten. Snijd er reepjes van en serveer met de kippendijenfilets. Een frisse groene salade smaakt hier heerlijk bij.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Reacties (7)

  1. Gwen008 says:

    Zie op de foto van de flespompoen, koriander. In het recept staat geen koriander vermeld.

    1. Sandra ysbrandy says:

      Beste Gwen, wat leuk dat je gekeken hebt! Op de foto zie je platte peterselie. Dit lijkt een beetje op koriander. Als je dat lekker vindt kun je ook koriander gebruiken. Groet, Sandra

  2. Gwen008 says:

    Dank je wel Sandra.
    Morgen ga ik aan de slag.

    Groetjes Gwen

  3. Gwen008 says:

    Heerlijk recept!

  4. Maria1 says:

    De schil was niet te eten. Misschien de verkeerde flespompoen ?
    En hoe zwaar of groot moet de pompoen zijn ?
    Ik vond de pompoen weinig smaak hebben.
    De kip was wel erg lekker en mals !

    1. Sandra ysbrandy says:

      Beste Maria, leuk dat je het recept meteen uitgeprobeerd hebt. De schil kun je heel goed eten. Het is gezond (vezels) en geeft extra smaak aan het gerecht. Daarom laat ik de schil er altijd aan. Heb je de pompoen bij de groenteboer of supermarkt gekocht? Dan kun je ervan uitgaan dat de pompoen eetbaar is. Pompoenen hebben een vrij zachte, zoete en neutrale smaak. Daarom combineer ik het met een pittige pindasaus. Voor 4 personen is een pompoen van 800 gram voldoende. Is de pompoen groter dan kun je de rest 3-5 dagen in plastic folie in de koelkast bewaren of langer in de vriezer. Snijd het restant dan in blokjes, doe de blokjes pompoen in een diepvrieszakje en leg in de vriezer. Zo heb je een heerlijk voorraadje voor bijv. Pompoensoep. Of kook een paar blokjes pompoen mee met de aardappelen voor een zoete puree. Groetjes, Sandra

  5. Maria1 says:

    Dank voor je antwoord. Mijn pompoen had in een marokkaanse groentewinkel gekocht.
    En de schil was echt niet te eten. Dus misschien toch de verkeerde.
    Bedankt voor de tip over het invriezen. Ik ben alleen en heb nu nog driekwart gare pompoen over.