Gaat de Nutri-Score ons helpen gezonder te eten?

Niet voor iedereen is het even makkelijk om te zien hoe gezond of ongezond een product is. De keuze is enorm en elke fabrikant claimt op zijn manier het gezondste voedingsmiddel te produceren. Om de consument te helpen bij het maken van de gezonde keuze, komt de Consumentenbond met de Nutri-Score. Een sticker die in 1 oogopslag moet vertellen of u er goed, of niet, aan doet om een product te kopen.

Nationaal Preventieakkoord

De mogelijk invoering van een nieuw beoordelingssysteem komt niet onverwacht. Eind 2018 sluit de overheid met zo’n 70 maatschappelijke organisaties en bedrijven een akkoord dat ervoor moet zorgen dat Nederlanders gezonder worden, het zogeheten Nationaal Preventieakkoord. Onderdeel van het akkoord is dat er per 2020 een nieuw voedselkeuzelogo komt dat mensen helpt gezondere keuzes te maken.

Ik kies bewust-vinkje

De Consumentenbond wil al langere tijd een onafhankelijk voedselkeuzelogo. In de afgelopen jaren heeft de bond er voor gestreden dat het Ik kies bewust-vinkje op producten moet verdwijnen. Het systeem is niet zorgvuldig, want de vinkjes laten niet zien of een product op zichzelf gezond is of niet, maar of het gezonder is dan andere producten in dezelfde categorie. Sinds 2016 wordt het niet meer gebruikt op verpakkingen. Een alternatief voor het vinkje is er niet gekomen. Als het aan de Consumentenbond ligt, wordt dit de Nutri-Score.

Wat is de Nutri-Score?

Nutri-Score is in Frankrijk bedacht. Het voedselkeuzelogo geeft voedingsmiddelen een score op basis van de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groenten en noten die in een product zitten. Op basis daarvan krijgt het een score van A (gezond), tot E (ongezond).

Succesvol in Frankrijk, maar versimpelt goed en slecht

In Frankrijk is het etiket sinds 2017 ingevoerd. Meedoen is tot eind 2018 vrijwillig. Tot die tijd werken er 85 merken mee. Eind vorig jaar is er een onderzoek gedaan naar het koopgedrag van de Franse bevolking en daaruit blijkt dat 14 procent wel eens een product met het logo van Nutri-Score heeft gekocht. 91 procent zegt tevreden te zijn over het logo. Volgens correspondent van de NOS, Frank Renout, vindt de overheid de invoering van de Nutri-Score een groot succes. “Franse onderzoekers waarschuwen dat de ‘score’ wel een beetje versimpelt wat ‘goed’ en ‘slecht’ is. Mensen moeten ook hun eigen verstand gebruiken en niet alleen het logo als leidraad gebruiken.” In Frankrijk is het sinds februari 2019 verplicht om de Nutri-Score te vermelden in reclames.

Tussendoortjes volgens de Nutri-Score

Om te laten zien hoe Nutri-Score werkt, heeft de Consumentenbond 50 tussendoortjes beoordeeld volgens de score. Veel tussendoortjes die ogenschijnlijk gezond zijn, zoals mueslirepen en havermoutrepen, bevatten in werkelijkheid veel suiker en/of verzadigd vet. Bij de beoordeling volgens de Nutri-Score wordt in 1 oogopslag duidelijk hoe (on)gezond een tussendoortje is.

Nutriscore (Bron Consumentenbond)

Nutri-Score (Bron Consumentenbond)

Invoering in 2020

Of de Nutri-Score daadwerkelijk wordt ingevoerd is nog niet duidelijk. Het ministerie onderzoekt nog wat het beste werkt. “We kijken naar verschillende bestaande systemen en we gaan bij Nederlanders testen wat het best wordt begrepen”, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis. Ook de  FNLI, een belangenorganisatie voor de levensmiddelenindustrie, vindt het nog te vroeg om zich achter de Nutri-Score te scharen. Volgens de belangenorganisatie willen fabrikanten vooral duidelijkheid, zodat ze straks niet van systeem hoeven te wisselen. Het nieuwe voedselkeuzelogo moet eind 2019 definitief zijn bepaald en wordt in 2020 ingevoerd.

Lees ook: Het Nationaal Preventieakkoord is eind 2018 gepresenteerd. Het RIVM heeft de maatregelen doorberekend en denkt dat ze niet voldoende zijn om de ongezonde leefstijl aan te pakken.

Culinair journalist Janny van de Heijden neemt in haar laatste column verschillende ‘gezonde’ ontbijtjes onder de loep. Ook daarin zitten veel meer suikers dan u denkt!

(Bron: AD/NOS/Consumentenbond)

Geef een reactie