nutri-score

Deze bedrijven gaan de Nutri-Score gebruiken

Het maken van de juiste en gezonde keuze in de supermarkt is niet altijd even makkelijk. In april 2019 stelt de Consumentenbond daarom voor de zogeheten Nutri-Score in te voeren. Het systeem is in Frankrijk en België al ingevoerd, maar in Nederland is nog niet iedereen om. Tot nu, want een aantal voedselfabrikanten en supermarkt Albert Heijn, hebben bekend gemaakt het label te gaan gebruiken. 

Wat is de Nutri-Score?

Nutri-Score is in Frankrijk bedacht. Het voedselkeuzelogo geeft voedingsmiddelen een score op basis van de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groenten en noten die in een product zitten. Op basis daarvan krijgt het een score van A (gezond), tot E (ongezond). Het label geeft in één oogopslag aan hoe gezond, of niet, een product is. Nutri-Score moet het afgeschafte ‘groene vinkje’-logo op verpakkingen vervangen.

In België een succes

De branchevereniging van supermarkten laat al eerder weten positief te staan tegenover het gebruik van de Nutri-Score. Supermarktketen Albert Heijn lijkt de eerste die het label gaat gebruiken. De filialen van Delhaize, de Belgische tak van AH, maakt al gebruik van de Nutri-Score wat voor de supermarktketen reden genoeg is om te onderzoeken of dit ook voor de filialen in Nederland geschikt is. In november 2018 hebben zij bij het ministerie van VWS een verzoek ingediend om Nutri-Score te mogen gebruiken.

Hak, Iglo en Albert Heijn

Hak laat weten het logo te gebruiken op alle groenten en fruit. Ook Iglo is voornemens het label te gaan gebruiken op hun producten. Albert Heijn start na de zomer van 2019 met het vermelden van de logo’s op de website. Dat gebeurt als eerste bij producten waar bij consumenten soms onduidelijkheid is over hoe gezond of niet het is. Denk hierbij aan ontbijtgranen. De volgende stap is om te kijken hoe het logo in de winkel ingevoerd kan worden.

De hoop van de Consumentenbond is dat het logo verder wordt doorgevoerd en de consument wordt geholpen in het maken van de juiste keuze.

Lees ook: Gaat de Nutri-score ons helpen gezonder te eten?

(Bron: AD/Archief)

Geef een reactie