Eet u liever iets hartigs dan zoets? Daar is een verklaring voor

Wie aan mensen om zich heen vraagt wie er van hartig of zoet houdt, hoort al snel de verschillen. Want bijna iedereen heeft wel een duidelijke voorkeur. Maar hoe komt het dat de één liever een stuk kaas of pizza neemt en de ander wakker te maken is voor een stuk chocolade of feestelijke taart? Het is een combinatie van genen en eetgewoonten.

Het zit in de genen

Volgens endocrinologe Nanette Steinle van de University of Maryland School of Medicine in Baltimore, is er wel degelijk een voorkeur in de genen opgeslagen voor zoet of hartig. “Er zijn bepaalde receptoren die de smaak van zout tegenover de smaak van suiker regelen. Er zijn geen grote studies die deze kwestie onderzoeken, maar uit de studies die wel beschikbaar zijn, kunnen we concluderen dat er een link is tussen je genen en je voorkeur voor zout, bitter of zoet.”

Iets hartigs of zouts?

De behoefte aan meer hartige, zoute, producten kan ook andere oorzaken hebben. In sommige gevallen is de behoefte aan zout niet een letterlijke behoefte aan zout, maar heeft men simpelweg gewoon dorst. Door bijvoorbeeld sporten verliest u een hoop vocht en daarbij ook zout. Hierdoor kan het zoutgehalte te laag zijn. “Neem eerst een glas water alvorens u uw zoutbehoefte aanvult”, aldus diëtiste Shauna McQueen tegen AD.

Koolhydraten

Soms is de behoefte aan zout en hartig voedsel niet eens zozeer de werkelijke behoefte aan zout, maar simpelweg aan koolhydraten. Want veel hartige snacks zitten vol met koolhydraten. Het kan zelfs een teken zijn van oververmoeidheid en stress. Juist in die perioden hebben we meer trek in koolhydraatrijk en zout voedsel. Is dat het geval, dan is dus niet het eten van zout en koolhydraatrijk voedsel de oplossing, maar meer rust.

Vraag u af waarom

Dat genetisch bepaald is of we van zoet of hartig houden is overigens geen enkel excuus om de remmen los te gooien. Veel van onze behoeften worden namelijk juist door eetgewoonten gevoed. Om die reden is het altijd goed om voor uzelf na te gaan waarom u behoefte heeft aan iets zoets of hartigs. Wellicht dat het gevoel weggaat door een glas water te drinken, een appel te eten of even een blokje om te gaan.

(Bron: 24Kitchen/Libelle)

Geef een reactie

Reactie

  1. Joyce Geerts says:

    Normaal geef ik de voorkeur aan hartig. Wanneer ik veel pijn heb, heb ik behoefte aan zoet. Troost? Is daar een verklaring voor bekend?
    Mvg
    Joyce