drop

Zoete of zoute drop, Nederlanders hebben een duidelijke voorkeur

Elk jaar op 12 april is het internationale drop dag. En als er 1 land is waar het snoepgoed geliefd is, dan is het Nederland wel. Per persoon worden er tot wel kilo’s per jaar van gegeten, maar wat is anno 2021 de populairste dropsoort? Nu.nl heeft dat uitgezocht.

Snoepgoed voor volwassenen

Nienke Debets van dropfabrikant Klene vertelt aan Nu.nl dat drop vooral een snoepgoed voor volwassenen is. De consumptie onder kinderen is een stuk lager. De gemiddelde volwassen Nederlander komt jaarlijks aan zo’n 1,75 kilo drop. Dat is door de jaren heen iets verminderd (voorheen 2 kilo), maar nog steeds aanzienlijk. Consumenten hebben doorgaans een voorkeur voor zoet of voor zout. Nederlanders die in het buitenland wonen bestellen over het algemeen meer zoute drop, omdat daar buiten Nederland weinig animo voor is.

Favoriete dropsoorten van Nederlanders

In Nederland zelf is er een sterke voorkeur te zien voor zoete dropsoorten. Volgens onderzoeksbureau Nielsen liggen de verhoudingen als volgt:

  • Zoet: 38 procent
  • Snoeperig (zoals met fruit of Engelse drop): 27 procent
  • Gemengd: 13 procent
  • Zout: 11 procent
  • Salmiak: 6 procent

Engelse drop en muntdrop

Bij Klene zijn vooral Engelse drop en de droppen uit de geldlijn, zoals muntdrop populair. Ook is er volgens Debets een stijgende vraag naar suikervrije drop te zien. Bij Venco zijn schoolkrijt en honingdrop de meest geliefde dropsoorten en zijn ook dropmixen populair. Volgens Debets houden Nederlanders van klassiekers en gaat het daarbij om de kwaliteit en de authentieke dropsmaak.

Hoeveel drop is verantwoord?

Dat vooral volwassenen graag drop eten is niet helemaal gunstig. Vooral boven de 40 zijn de gezondheidsrisico’s ervan namelijk groter. In een eerder artikel leggen we uit dat de stof glycyrrhizinezuur in drop ervoor zorgt dat er meer vocht wordt vastgehouden en dat de bloeddruk ervan omhoog gaat. Volgens hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU Jaap Seidell is het zaak goed op te letten: “Als je chronisch veel drop eet, kan dat leiden tot een hoge bloeddruk en dat is weer de grootste oorzaak van hartinfarcten en hersenbloedingen.” Mensen van onder de 40 kunnen gerust een handje per dag eten volgens Seidell. Daarboven moet opgelet worden, vooral als naast drop ook middelen als zoethoutthee en keelpastilles gebruikt worden, waar ook de stof glycyrrhizinezuur in zit.

(Bron: Nu.nl, archief)

Geef een reactie