Een tosti op een houten plank met ketchup.

Een tosti bakken in de airfryer, kan dat en zo ja hoe?

Wij Nederlanders eten graag tosti’s. Gemaakt in een tosti-ijzer of in de pan. Maar kan de lekkernij ook in de airfryer gemaakt worden? We zoeken het uit.

We proberen het zelf uit

Hoe u thuis de lekkerste tosti kunt maken, hebben we onlangs al geschreven. Nu storten we ons op het vraagstuk of, en zo ja hoe, u een tosti in de airfryer kunt bakken. We lezen er diverse artikelen over, maar nemen vooral ook zelf de proef op de som.

Een tosti maken in de airfryer

We maken de tosti zoals we die normaal ook zouden maken. In dit geval met alleen 2 boterhammen en een plak kaas. Voor de proef maken we 2 versies: 1 met mayonaise op de buitenkant gesmeerd en 1 zonder. Kookwebsites 24Kitchen en Culy adviseren namelijk om boter of mayonaise op de buitenkant te smeren.

We verwarmen de airfryer voor op 180 graden. Daarna leggen we de 2 versies in het mandje van het apparaat. We bakken ze eerst 4 minuten aan de ene kant en vervolgens nog 4 minuten aan de andere kant.

airfryer
Lees ook: Denkt u erover een airfryer aan te schaffen? Let dan hier op

Onze bevindingen en tips

Het resultaat? De tosti uit de airfryer is lekker knapperig en de kaas smelt goed en gelijkmatig. De versie met mayonaise op de buitenkant vinden we zelf iets lekkerder, de andere is namelijk wat aan de droge kant. Maar dat is eigen smaak. En zo hoeven we het brood niet in extra saus te dippen.

Prikkertje in de tosti steken

Als tip wordt gegeven om eventueel een houten prikkertje in het brood te steken, om het bij elkaar te houden. De airfryer is immers een apparaat waarin hetelucht circuleert. Het kan voorkomen dat het brood los komt van de kaas. In 1 van de 2 tosti’s hebben we dus een prikker gestoken. Maar hierin zien wij weinig verschil. Bij degene zonder prikker lijkt het brood zelfs iets vaster te plakken.

Een airfryer op het keukenblad.
Lees ook: Bijna alles kan in de airfryer, maar bereid dit er niet in

Een dikke tosti

Wie graag een goedgevulde tosti eet, die wat dikker is en dus zwaarte nodig heeft om te blijven plakken, is de airfryer misschien iets minder geschikt. Waar in een tosti-ijzer het brood dichtgedrukt wordt, is dat in dit apparaat niet het geval. In een pan kunt u er nog iets zwaars opzetten, in de airfryer is dat lastiger.

Conclusie

Een tosti kan dus zeker ook in de airfryer gebakken worden. Het is maar net wat uw voorkeur heeft. Als u houdt van lekker krokant en goed gesmolten kaas, dan is het een goede methode om een tosti te maken. Wilt u liever dat alles goed aangedrukt wordt? Kies dan toch voor een ijzer of de pan.

Dit zijn onze recepten

Recepten van Heel Holland Bakt

(Bron: Culy, 24Kitchen, eigen ervaring. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  bijbloem says:

  Het kan ook in de oven. Ik heb een kleine elektrische oven waarin twee sneeën brood naast elkaar kunnen liggen.
  Op 100 graden Celsius op een rooster en de kaas doe ik er later op. Kan je die nog even laten smelten.
  Kaas wordt kokend heet en je kan er je mond aan branden.
  Je kan er ook prima stukken pizza in opwarmen.

  Maar het is maar wat je het lekkerst vind. 🙂

  efbuijinck says:

  Ik maakte popcorn in de magnetron door de mais eerst een zeeer weinig in te wrijven met wat olie en vervolgens in een kleine portie in een papieren boterhamzakje te doen. Zorg dat er alwa “lucht”, ruimte is in het zakje en vouw het met en paar slagen stevig dicht. Het duurt meestal zo’n 4 – 4,5 min tt alle popcorn gepopt is.
  Ik denk dat dt op deze manier ookbest in de fryer kan. ( ik heb zelf geen fryer)

  Meloas says:

  Een tosti in de Airfryer maak ik regelmatig. Het probleem van niet blijven plakken heb ik niet. Ik besmeer de boterhammen met halvarine dan ham en of kaas erop, de andere boterham met de besmeerde kant onder daar weer op en bakken maar.
  Wat ik ook wel eens doe is: brood besmeren met satésaus, plakjes fricandeau of kipfilet erop en hup in de airfryer. Heerlijk hoor en zo klaar.

  Ann says:

  Met mayonaise of boter in de airfryer lijkt mij niet zo gezond. Dus waarom zou je dan daarvoor kiezen?