Een laagje olie op de pindakaas? Met deze truc roert u hem makkelijk door
Publicatiedatum: 24 november 2024
Tegenwoordig zijn er vele soorten pindakaas in de winkel te vinden. Met nootjes, zonder nootjes, met extra smaken (zoals karamel zeezout) én 100 procent pindakaas. Die laatste is alleen van pinda’s gemaakt en heeft geen toegevoegde ingrediënten. Daardoor kan er na verloop van tijd een olielaag bovenop de pindakaas ontstaan. Met deze truc roert u hem dan makkelijk door.
Een laagje olie op de pindakaas
Wie geen 100 procent pindakaas in huis heeft, zal het probleem niet zo snel herkennen. Wie dat wel heeft en het niet dagelijks eet, zal de olie geregeld bovenaan de pot zien drijven. In ‘gewone’ pindakaas worden ingrediënten toegevoegd, die onder andere deze scheiding van olie tegengaan. Daardoor zijn die varianten altijd goed smeerbaar.
Pindakaas doorroeren om het smeuïg te krijgen
Wanneer de laag olie in uw pot ontstaan is, kunt u die het beste weer doorroeren om een smeuïge pindakaas te krijgen. Maar dat is nog niet zo’n eenvoudig klusje. Met een mes of lepel is veel kracht vereist en wordt het vaak ook een knoeiboel. Daarom heeft de redactie van MAX Vandaag eens wat uitgeprobeerd thuis. Zo komen we op de volgende truc.
Gebruik de truc met de handmixer
Pak uw handmixer met de gardes. Doe hier maar 1 garde in de mixer, in plaats van allebei. Steek de stekker in het stopcontact en zet de garde in de pot pindakaas. Houd met uw ene hand de pot pindakaas vast en zet met de andere hand de handmixer op de laagste stand aan. Roer zo door de pot heen, totdat de olie en pindakaas goed gemengd zijn. In het begin zal dit iets zwaarder zijn, maar het wordt steeds lichter.
Zit er veel olie in de pot en is de eerste stand van de mixer al best snel? Zet de pot dan voor de zekerheid in een grote, hoge bak. Mocht er dan iets olie wegvliegen door de snelheid, wordt het opgevangen in de bak. Het werkt ook door de pot in de gootsteen te zetten, dat scheelt wat in hoogte.
Gebruik een kneedhaak
Een andere optie is de kneedhaak van een (staande) mixer te gebruiken en deze met de hand rond te draaien in de pot. Maar dit kan wel wat zwaarder zijn, aangezien u zelf de kneedhaak rond moet draaien.
Recepten met pindakaas
Pindakaas is natuurlijk lekker op brood, maar u kunt het ook verwerken in gerechten. Bak er bijvoorbeeld eens pindakaaskoekjes van of gebruik het als dressing voor een salade. En wat dacht u van ontbijtmuffins of banaan pindakaasijs? Wilt u het smeerbare beleg zelf eens maken? Dat kan met het recept van Heel Holland Bakt!
(Bron: eigen ervaring, Culy, Libelle. Foto’s: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Gewoon pot 30 – 60 seconden in de magnetron. Dan wordt de pindakaas meer vloeibaar en roer je hem makkelijk door. Werkt prima.
Ik doe het gewoon altijd met een houten pollepel, niks geen electra gebruiken. Waarom 100% pindakaas, en het dan vervolgens met mixer of magnetron afwerken?
Ik bewaar mijn pot pindakaas (100% pinda’s) op zijn kop. Het olielaagje komt dan bovenin terecht (dus bij de bodem van de pot). Bij gebruik draai ik de pot om, de olie zit dan onderin. Deksel eraf, roeren niet nodig en de pindakaas is nog steeds goed smeerbaar…
bij calve heb je daar geen last van. blijft smeuig en niks geen olie
Is niet 100% van pinda’s gemaakt ,veel toevoegingen. Zie artikel.