Duur 14:34
Gepubliceerd op 3 december 2021

Donuts met kaneelsuiker

Het is misschien wat werk, maar zelfgemaakte donuts zijn heerlijk. Laat ze na het frituren even uitlekken en haal dan door de kaneelsuiker. Zo lauwwarm zijn ze niet te versmaden. De donut-rondjes die u overhoudt, gooi die niet weg. Die kunt u ook frituren. Leuk op een schaaltje of een frietzakje met wat kaneelsuiker erover.

Qua toppings kunt u het zo gek maken als u zelf wilt. In plaats van kaneelsuiker kunt u ook getempereerde witte chocolade gebruiken, al dan niet gekleurd met (natuurlijke) kleurstoffen. Dip de donuts erin en decoreer direct met nootjes of sprinkles naar keuze.

Ingrediënten (voor ongeveer 8 stuks):

  • 250 gram bloem
  • 25 gram verse gist
  • 25 gram basterdsuiker
  • 1 ei
  • 100 gram melk
  • 3½ gram zout
  • 65 gram boter
  • 1 citroen
  • kaneelsuiker

Extra nodig:

  • bloem om te bestuiven
  • steker van ca. 3 cm Ø
  • ovenschaal (of diep bord)
  • (frituur)pan
  • draadspaan

Bereidingswijze:

Meng de helft van de suiker met de gist, het ei en de melk. Voeg de helft van de bloem toe en meng goed door. Dek af met plasticfolie en laat minstens 30 minuten rijzen in de kom. Voeg vervolgens de boter, het zout en de rest van de bloem en suiker toe en rasp er wat van de citroenschil over. Mix vervolgens in circa 8 minuten in de keukenmachine tot soepel deeg. Kneedt u met de hand dan moet het minstens 15 minuten gekneed worden.

Verdeel het deeg in 8 gelijke stukjes van 60 gram en bol op. Bestrooi het werkblad met bloem, leg de bollen erop. Bestrooi de bovenkanten licht met bloem, dek af met plastic folie en laat circa 15 minuten rusten.

Druk de bollen vervolgens iets plat en steek met een kleine steker het midden eruit. Heeft u geen stekertje? Gebruik dan uw vinger of de achterkant van een pollepel om een gat in de donuts te maken en draai voorzichtig rond om het gat iets groter te maken. Laat nog eens 20 minuten rijzen, of tot ze vrij vol gerezen zijn, maar let erop dat de gaatjes in het midden nog goed zichtbaar zijn.

Vul een ovenschaal met een royale laag kaneelsuiker en rasp er wat citroenrasp over. Meng goed en zet apart. Verhit de frituurolie tot 170 ⁰C. Laat de donuts met een draadspaan voorzichtig in de olie zakken en bak ze in circa 6 minuten aan beide kanten lichtgoudbruin. Laat kort uitlekken op keukenpapier en wentel direct daarna door de kaneelsuiker.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer