pastasoort

Deze saus past het best bij uw favoriete pastasoort

De gemiddelde supermarkt verkoopt al snel 10 soorten pasta. Natuurlijk mag u helemaal zelf weten welke saus u bij uw favoriete pastasoort eet, maar er zijn wel theorieën over welke saus het best bij welke pasta past.

Platte pasta’s

Door de ‘juiste’ pasta bij de juiste saus te kiezen, profiteert u optimaal van de smaak van de pasta. Dat komt omdat bepaalde sauzen beter worden opgenomen door de pasta dan anderen, waardoor ze elkaar versterken. Zo geldt voor platte pastasoorten (tagliatelle, pappardelle) dat zij het beste samengaan met goed gevulde vleessauzen zoals bolognese. Spaghetti is dus niet de beste partner voor deze saus. “Het is niet zoiets als ananas op pizza. Maar als je indruk wilt maken op iemand: kies voor tagliatelle bij een bolognesesaus”, aldus Matteo Cellotto, manager van restaurantketen Spaghetteria in gesprek met nu.nl.

pappardelle

Pappardelle

Dunne, lange pasta’s

Welke saus dan wel goed bij spaghetti en andere lange, dunne pasta’s past? Dan moet u het in de hoek zoeken van de sauzen op crème- of oliebasis. Vissauzen zijn daarom perfect voor dit type pasta. Door zo’n saus te combineren met een lange, dunne pasta versmelten de 2 als het ware met elkaar en halen zij het beste in elkaar naar boven.

Linguine

Linguine past heel goed bij een visachtige saus.

Gekrulde of gedraaide pasta’s

Farfalle (strikjes) en fusilli (gedraaide) pasta gaat goed samen met groente-achtige, stevige sauzen. Die kleven aan de groeven die deze pasta’s hebben. Ook pasta’s met ‘holtes’ zoals macaroni en penne passen goed bij wat vollere sauzen. Denk hierbij aan tomatensauzen of andere sauzen op basis van groente, maar ook aan pesto.

Fusilini

Fusilli smaakt extra goed in combinatie met sauzen op groentebasis.

Pasta’s die u kunt vullen

Uiteraard zijn er ook pasta’s die u kunt vullen, zoals ravioli of cannelloni. Wat u hier het beste in kunt doen, is eigenlijk een kwestie van persoonlijke smaak, maar het is wel zo dat beide vaak een iets stevigere basis nodig hebben om goed tot hun recht te komen. U kunt cannelloni bijvoorbeeld vullen met spinazie en ricotta. Ook lasagne, een pastasoort die uitermate geschikt is om ovenschotels mee te maken, heeft substantie nodig om uit te blinken.

cannelloni

Cannelloni

Gnocchi

Pasta wordt natuurlijk gemaak van deeg, maar gnocchi wordt gemaakt van aardappel. Deze pastasoort is heel veelzijdig maar komt over het algemeen het best uit de verf in combinatie met een pesto of tomatensaus. U kunt gnocchi ook heel goed gebruiken in overschotels. Een bekend gnocchi gerecht is gnocchi alla sorrentina, afkomstig uit de regio Sorrento. Hierbij wordt de gnocchi ondergedompeld in tomatensaus waaraan stukken mozzarella worden toegevoegd. Als de kaas helemaal gesmolten is, wordt er basilicum over dit gerecht gestrooid. Op de foto hieronder ziet u dit gerecht niet, maar er zijn online heel veel recepten van te vinden.

Gnocchi

Meer pasta?

Zin in pasta door dit artikel? Op MAX Vandaag staan heel veel lekkere pastarecepten.

(Bron: BBC Food, nu.nl, pasta evangelists, bonapetit.com)

Geef een reactie