Duur 15:06
Gepubliceerd op 14 januari 2022

Verwenbrood

Verwenbrood zegt eigenlijk alles al, want dit brood zit boordevol lekkers. Een pure verwennerij met chocola, rozijnen, parelsuiker en gedroogde abrikozen. Om te voorkomen dat de rozijnen teveel water uit het deeg onttrekken, moeten ze winddroog zijn. Daarvoor wast u en weekt u ze een dag van tevoren in lauwwarm water en laat ze drogen op een theedoek. Dan zijn ze de volgende dag klaar voor gebruik.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 250 gram tarwebloem
  • 15 gram verse gist
  • ½ ei
  • 25 gram basterdsuiker
  • 4 gram zout
  • 5 gram citroenrasp (optioneel)
  • 50 gram boter
  • 110-115 gram water

Voor de vulling:

  • 60 gram parelsuiker
  • 60 gram chocolade, in kleine stukjes
  • 60 gram rozijnen, winddroog
  • 60 gram gedroogde abrikozen, geweekt en in kleine stukjes

Bereidingswijze:

Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg. Doe de deegtest: het deeg is voldoende gekneed als u het zo dun kunt uitrekken dat u erdoorheen kunt kijken. Als het deeg wat stug blijft, kunt u eventueel een beetje extra water toevoegen.

Meng alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Steek met de deegsteker het deeg open, voeg een deel van de vulling toe en vouw het deeg weer dicht. Herhaal dit al knedend tot alle vulling in het deeg zit. Laat 30 minuten rijzen.

Ontgas het deeg, verdeel in 2 gelijke stukken en bol op. Als het goed is, is het grootste deel van de vulling nu bedekt met een dun laagje deeg (rozijnen en abrikozenstukjes die niet bedekt zijn, verbranden in de oven). Laat 30 minuten rijzen.

Druk het deeg in de taartpannen en laat 60 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor op 180 ⁰C boven- en onderwarmte. Bak de verwenbroden in 20-25 minuten gaar en laat afkoelen.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer