Ceviche van kabeljauw door Bart

Topkok Bart van Olphen staat op dinsdag 16 januari 2016 in de keuken van Tijd voor MAX. Hij is een echte visliefhebber en houdt zich dagelijks bezig met het inkopen, verkopen en bereiden ervan. Bij ons maakt hij een Ceviche: een fris visgerecht uit Peru. Voor ceviche kun je veel verschillende vissoorten gebruiken. Allerbelangrijkste is dat ze supervers zijn. Denk naast de kabeljauw aan soorten als schelvis, heek, zeebaars, dorade, tonijn en zalm. Stevige soorten als kabeljauw en heek marineert u langer dan minder stevige zoals zalm en tonijn.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 400 gram kabeljauwfilet, zonder vel
  • 8 limoenen
  • 1 teen knoflook
  • 2 cm gemberwortel, geschild
  • 6 takjes koriander
  • 1,5 theelepel chilipasta
  • ½ mango
  • Sap van ¼ sinaasappel
  • ¼ chilipeper, in kleine blokjes gesneden
  • 1 eetlepel granaatappelpitten
  • Paar basilicumblaadjes, grof gesneden
  • Fijn zeezout

Bereiding:

Snijd de kabeljauwfilet in de lengte doormidden en snijd vervolgens dwars kleine plakjes van ongeveer een ½ centimeter dikte. Zet dit apart.

Snijd de knoflook en gember in de lengte doormidden en knijp 4 koriandertakjes en blaadjes fijn. Knijp de limoenen uit in een kom en leg hierin de knoflook en gember samen met de koriander.  Voeg een snufje zout toe. Laat dit 5 minuten staan.

Voeg nu de chilipasta toe en roer het geheel goed. Meng nu de vis erdoorheen  en laat het geheel ongeveer 10 minuten staan.

Rasp ondertussen de mango en meng dit met het sinaasappelsap.

Leg de vis op een bord en leg de mango in het midden. Strooi er wat chilipeper over, de granaatappelpitten en de basilicum. Serveer het geheel direct.

Zelf Chilipasta maken? Dat kan!

Ingrediënten:

  • 100 gram rode pepers zonder zaadlijsten
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geplet

Bereiding:

Voeg een eetlepel olie toe in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de pepers toe en na een minuut ook de uit. Roer dit goed zodat de pepers geen kleur krijgen maar wel zacht
worden. Voeg na 5 minuten de knoflook toe. Bak dit alles gedurende nog eens 5-8 minuten en schep daarna de inhoud over in een blender of keukenmachine. Maal de pepers met de ui
en knoflook tot een pasta. Laat dit afkoelen.

Geef een reactie